Voor bijna de helft van de ondernemers in de bouwsector is de digitalisering van bouwprocessen een topprioriteit, zo blijkt uit onderzoek. Daarbij stelt ruim 80 procent dat de digitalisering in de bouwsector niet snel genoeg gaat.
Volgens Sander Jongsma van Exact Online Bouw beseft de bouwsector dat de hulp van technologische hulpmiddelen noodzakelijk is om de effectiviteit te vergroten en de productiviteit van werknemers op te stuwen. Maar wat kunnen we dan verwachten van de ‘digitale’ bouw in 2021? Jongsma somt vier digitale ontwikkelingen in de bouwsector op die de moeite waard zijn om dit jaar in de gaten te houden.
1. Digitale adoptie van cloudsoftware in stroomversnelling
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de bedrijven gebruikmaakt van clouddiensten. Dit percentage blijft stijgen omdat cloudoplossingen de productiviteit binnen én buiten de kantoormuren vergroten. In de cloud zijn alle bestanden en gegevens immers overal realtime beschikbaar voor alle medewerkers. Bouwbedrijven veronderstelden lang dat overstappen naar de cloud een dure zaak is. Maar tegenwoordig is dat niet langer zo: via SaaS (Software as a Service) wordt een cloudservice als online dienst aangeboden. De organisatie betaalt maandelijks een servicebedrag en moet dus geen programma aanschaffen. Daardoor is geen ingewikkelde installatie of dure ICT-kennis nodig. Bovendien zorgt gebruiksvriendelijkheid voor een snelle adoptie door het personeel en een korte implementatietijd. Het gebruik van cloudsoftware in de bouw zal daarom volgend jaar een boost krijgen.
2. BIM en het jaar van de doorbraak?
Het is tegenwoordig mogelijk om een project volledig en compleet uit te werken via het zogeheten Bouwwerk informatie model (BIM). Daar komt geen papier of bouwtekening meer aan te pas: ontwerpen en berekeningen worden in 3D op de computer gemaakt en de communicatie vindt grotendeels digitaal plaats. Ook op de bouwwerf gebruikt het personeel door BIM geen papier meer. Hoewel experts de waarde van het BIM erkennen is de technologie nog niet sectorbreed geadopteerd. In de praktijk blijkt vaak dat niet alle bouwpartners in bijvoorbeeld een woningbouwtraject even ver staan in het werken met BIM of nog niet helemaal overtuigd zijn van het belang van die technologie. De vraag is of het dit jaar doorbreekt.
3. Digitale vaardigheden van werknemers worden opgeschroefd
Het digitaliseren van bouwprocessen beperkt zich niet enkel tot het aanschaffen en implementeren van nieuwe systemen. Medewerkers moeten in staat zijn om nieuwe digitale tools en toepassingen ook daadwerkelijk te gebruiken. Elk bedrijf heeft immers te maken met personeel dat niet mee kan of wil met de digitale transformatie. Voor het management is het dus zaak om de digitale kennis en vaardigheden van medewerkers zodanig op te schroeven dat zij mee kunnen. Die digitale bewustwording zou dit jaar best in een stroomversnelling kunnen komen. Neem bijvoorbeeld de ontwikkelingen in de installatiesector, waar producenten zelf cursussen ontwikkelen om installateurs na het trainen rond de cv-ketel ook te trainen in het installeren en controleren van de warmtepomp. Die aanpak zou ook in de bouwsector uitkomst kunnen bieden.
4. Staat er een ‘Tesla’ op in de bouwsector?
J komt ze in verschillende sectoren tegen: disruptors, vaak tech-achtige bedrijven, die met nieuwe bedrijfs- en verdienmodellen hele sectoren op zijn kop zetten. Denk aan Tesla in de autosector of Uber in de taxiwereld. De vraag is of er in 2021 ook in de bouwsector een speler opduikt die ons anders doet kijken naar de manier van bouwen. Misschien wordt het een techbedrijf dat modulair en geautomatiseerd bouwt? Een bedrijf dat compleet anders te werk gaat met innovatieve materialen en methodes? Of een bedrijf dat grote stappen vooruitzet in efficiëntie en doorlooptijd? Een blik op China laat zien dat er veel mogelijk is: zo stampten ze daar al eens een wolkenkrabber van 57 verdiepingen in een recordtijd van 19 dagen uit de grond.
Kinderschoenen
De digitalisering in de bouwsector staat nu nog in de kinderschoenen, zo verduidelijkt Jongsma van Exact Online Bouw. “Veel bedrijven hebben nog geen digitale strategie uitgestippeld. Opvallend, want andere sectoren zetten voluit in op technologische innovaties. Toch lijkt er langzaam maar zeker een omslag te komen, want steeds meer bouwbedrijven zien tegenwoordig de voordelen in van digitale tools. 2021 zou daarom wel eens het jaar van de digitalisering kunnen worden.”