Onkosten indienen met een onkostenapp zorgt voor een enorm gebruiksgemak en betekent een flinke tijdsbesparing voor medewerkers. Toch verdwijnen die voordelen in het niets door de enorme winst die de financiële afdeling hiermee boekt. Of je het nu hebt over automatisch matchen, realtime inzicht in uitgaven én een directe koppeling met de boekhouding. De grootste voordelen van onkostensoftware worden duidelijk op de financiële afdeling. Daarom zorgen steeds meer finance managers dat onkostensoftware op de agenda van het management komt te staan. Waarom? Je leest het in deze whitepaper.
Normaal gezien dienen medewerkers onkosten op het einde van de maand in. Geeft werknemer X te veel geld uit? Dan zie jij dit 30 dagen té laat. Je grijpt best direct in zodat in de tussentijd niet nóg meer geld verloren gaat. Door medewerkers onkosten te laten aangeven via een mobiele app zie jij (wereldwijd) in real time wat een medewerker aangeeft of spendeert met de zakelijke kredietkaart in een digitaal overzicht. Jij grijpt direct in wanneer er te veel wordt uitgegeven. Zo houd je controle over de zakelijke uitgaven én je budget.
Om ervoor te zorgen dat de declarant geen duizenden euro’s moet voorschieten, kiezen veel bedrijven ervoor om medewerkers te laten betalen met een bedrijfskredietkaart. In de loop van de maand verzamelen de medewerkers de bijbehorende bonnen, zodat de boekhouding de uitgavenstaten van kredietkaart gemakkelijk kan matchen. Of dat is toch de bedoeling want in werkelijkheid raken medewerkers vaak bonnen kwijt en zijn de transacties niet meer te verantwoorden.
Hoe ga je hiermee om op de financiële afdeling? Zie je het deze keer (nog eens) door de vingers? Of probeer je een andere manier te vinden om de uitgaven te verantwoorden?
Door te werken met onkostensoftware voorkom je die vragen. Medewerkers betalen met een bedrijfskredietkaart en scannen de bon direct met een onkostenapp op hun telefoon. De bon én de kredietkaarttransactie zijn direct zichtbaar voor de financiële afdeling in het onkostensysteem. Daarnaast neemt de onkostensoftware het matchen van de uitgavenstaten van kredietkaarten volledig uit handen: de bon en de kredietkaarttransactie worden namelijk automatisch op elkaar afgestemd op basis van een overeenkomend bedrag, locatie en valuta.
Onkostensoftware helpt niet alleen om onkostennota's te laten voldoen aan de interne regelgeving, maar biedt ook advies om te voldoen aan wettelijke eisen en de naheffingen die daaraan verbonden zijn. Zo voldoet je boekhouding altijd aan de regels van de fiscus omdat bonnen gedurende de hele bewaartermijn veilig digitaal bewaard blijven. Krijg je in de tussentijd een audit van de fiscus? Dan verleen jij snel toegang tot alle onkostennota's binnen de daarvoor vooropgestelde termijn. Ook voldoe je aan de verplichting om onkosten van de benodigde context te voorzien. Zo vermijd je torenhoge naheffingen!
In het verleden was de implementatie van gespecialiseerde software met ERP-, boekhoud- of HR-software een complex en duur proces. Er waren veel voltijdse medewerkers en meerdere consultants voor nodig. Tegenwoordig, met de komst van cloud-based modules, is complexe en dure integratie verleden tijd en kunnen gespecialiseerde toepassingen moeiteloos geïntegreerd worden.
Gespecialiseerde onkostensoftware zorgt ervoor dat onkostennota's exact overeenkomen met de indeling van je boekhouding. Daardoor kunnen onkostengegevens naadloos, in real time en verantwoord van de onkostensoftware naar jouw boekhoudpakket worden gestuurd. Alle onkosten worden hierdoor automatisch onder de juiste personeelsnummers, grootboekcodes, kostenplaatsen en btw-percentages geboekt. Dat bespaart de boekhouding heel wat tijd.
Die hoort eigenlijk niet bij de selectie maar we geven het toch even mee ... Is er een systeem geselecteerd, vorm dan een werkgroep van vertegenwoordigers van de leverancier en van collega's uit alle afdelingen die met het ERP-systeem te maken krijgen. Zo krijg je een draagvlak. Bovendien kunnen de vertegenwoordigers hun directe collega's informeren over de voortgang. En zoals aangegeven in punt 5: stel bij een complexe implementatie een onafhankelijke projectleider aan die ervoor zorgt dat zowel de klant als de leverancier de afspraken nakomen.
Kortom, in 2022 zou elke financiële afdeling onkostensoftware moeten afdwingen door:
Exact SRXP realiseert een significante tijd- en kostenbesparing op de boekhouding door het digitaliseren van het onkostenproces met een gebruiksvriendelijke onkostenapp en online portal.