Hoe kunnen kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) ervoor zorgen dat hun klanten facturen op tijd betalen? Sigrid Jansegers, Sales Director bij Exact België, deelt in dit blog vijf waardevolle tips om wanbetaling te vermijden en de mogelijke schade te minimaliseren.
Uit een analyse van
Altares Dun & Bradstreet over het betaalgedrag in 2022 blijkt dat meer dan de helft (56%) van de Belgische facturen niet tijdig wordt voldaan. Systematische wanbetalingen leggen een aanzienlijke druk op de cashflow van bedrijven. Het kan bij kmo’s zelfs leiden tot financiële problemen en in het ergste geval zelfs tot een faillissement. Een soepel facturatieproces is dus essentieel. Wat heb je daar precies voor nodig?
1. Maak vooraf duidelijke en schriftelijke afspraken
Goede afspraken vormen de basis voor een sterke zakelijke relatie. Als ondernemer is het dan ook van groot belang om vanaf het begin alert te zijn op het facturatieproces. Duidelijke overeenkomsten over betaaltermijnen en een soepel gebruik van facturatiesystemen zijn een must. Belangrijk is om deze afspraken schriftelijk vast te leggen. Heldere en schriftelijke afspraken, samen met betalingsvoorwaarden, voorkomen latere geschillen. Volgens de wetgeving die sinds 2022 van kracht is, mogen twee partijen geen betalingstermijn van meer dan zestig kalenderdagen overeenkomen. De gangbare betaaltermijn varieert per sector, maar ligt gemiddeld rond de dertig dagen.
2. Bouw een sterke klantenrelatie uit op basis van vertrouwen
Vertrouwen vormt het begin van elke klantenrelatie. Hoewel het simpel klinkt, is werken aan een sterke vertrouwensrelatie met de klant van bij het begin een cruciale stap. Investeren in communicatie en engagement levert doorgaans een grotere loyaliteit op van klanten. Door regelmatig met klanten in gesprek te gaan, blijf je op de hoogte van wat er speelt in hun branche en bedrijf. Korte communicatielijnen dragen eveneens bij aan een beter inzicht in het geleverde werk, het bijhorende kostenplaatje en het zet eventuele klachten over niet-geleverde diensten tijdig op de kaart.
3. Benut het succes van vereenvoudigde betaalprocessen
Een overzichtelijke presentatie vergemakkelijkt het betaalproces. Als ondernemer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de facturen helder en gestructureerd zijn, zodat klanten meteen begrijpen waarom, wat en aan wie ze moeten betalen. Bovendien kan het toevoegen van betaallinks of een QR-code helpen. Op die manier kunnen klanten met slechts enkele muisklikken direct betalen. Hoe meer je het betalingsproces faciliteert, hoe beter.
4. Reduceer stress over opvolging en de juiste toon dankzij een geautomatiseerd debiteurenbeheer
Wanneer klanten hun betalingstermijn missen, is effectief debiteurenbeheer van groot belang. Kies voor een systeem waarbij facturen en herinneringen automatisch worden verstuurd. Dit zorgt niet alleen voor een degelijk opvolging, maar bespaart ook tijd doordat je niet verstikt raakt in de administratieve opvolgingen van de facturen.
Het sturen van een betaalherinnering kan soms een drempel zijn. Kies daarom altijd voor het juiste communicatiescenario. De software van
Exact Online Debiteurenbeheer kiest bijvoorbeeld de meest effectieve toon voor de klant op basis van het historische betaalgedrag. Dit neemt ook de mentale last weg die soms komen kijken bij het verzenden van betalingsherinneringen.
5. Maak een grondige afweging over een onafhankelijke derde partij
Wanneer facturen daadwerkelijk onbetaald blijven, kan het verstandig zijn om via een onafhankelijke partij mogelijke oplossingen te onderzoeken. Hiermee werk je naar een doelgerichte afhandeling toe. Wees echter voorzichtig: het inschakelen van een incassobureau kan een ingrijpende stap zijn die de zakelijke relatie in gevaar kan brengen. Dit wil je liefst voorkomen, vooral als het om trouwe klanten gaat die al jarenlang producten en diensten afnemen. Zoals altijd, is voorkomen beter dan genezen.