Foutenmarge verkleinen
Waarom Michèle haar projecten op deze ver gedigitaliseerde manier is beginnen aanpakken? “Om onze foutenmarge te verkleinen en zo onze efficiëntie te verhogen”, zegt ze. “Iedereen die betrokken is bij een bepaald project ziet dezelfde versie, met dezelfde data. Gebeurt er een aanpassing, dan is die meteen overal geïmplementeerd en past de data van het ontwerp zich ook automatisch aan.”
Hoewel Michèle van in het begin van haar carrière hamert op een transparante communicatie en goede afspraken met klanten en bouwpartners, liep er vroeger toch wel vaker iets mis. “Als een klant een aanpassing wou aan het ontwerp, moest de hele tekening veranderd worden, én moest je zeker zijn dat iedereen het laatste nieuwe plan in handen had. Het gebeurde weleens dat ik op een werf kwam en opmerkte dat de vakmannen zich aan het baseren waren op plan C terwijl we eigenlijk al een plan E hadden. En dan stel je fouten vast die niet meer teruggedraaid kunnen worden, zoals een raam te weinig of een deur op de verkeerde plaats.”
Vinger aan de pols
Een automatische controle op fouten, het model doorgeven aan de aannemer die dan ook automatisch zijn materialen kan bestellen bij de leverancier: met het BIM sijpelt digitalisering door in alle projecten van AR-VO. Maar ook intern werken Michèle en haar collega’s digitaal. “Toen ik mijn eerste medewerkers begon aan te werven, had ik meteen door dat een excel niet meer handig was om de planning bij te houden”, zegt ze. “Nu hebben we het digitaal cloudplatform van Exact waarmee we onze tijdsregistratie kunnen doen, projecten kunnen managen én onze boekhouding koppelen.”
Staat een bepaalde fase van een project in het groen, dan weet Michèle dat ze daar even niet moet naar omkijken, dat loopt goed. Staat een project in het oranje of rood, dan werpt ze er een blik op om te kijken waar het fout gaat. “We moeten geen volledig dossier meer afgaan om te analyseren wat goed gaat en wat niet”, zegt de architecte. “Doordat we een direct zicht hebben op de data van een project, kunnen we ook de vinger aan de pols houden over het economische aspect ervan. We kunnen meteen bijsturen waar nodig. Op die manier helpt Exact voor Project Management ons dus ook winst boeken. Én”, voegt Michèle nog toe, “omdat het een software in de cloud is, kunnen we van om het even waar een dossier raadplegen. Ik moet nu enkel nog een tablet meenemen naar de werf, geen curverbox vol dikke dossiermappen meer.”