Exact live

Hoe evolueer je als boekhouder naar CFO van de KMO?

Een KMO beschouwt haar boekhouding (en bij uitbreiding haar boekhouder…) vaak als een noodzakelijk kwaad. Het is iets waar je als onderneming niet omheen kunt, en veel ondernemers proberen hun boekhouding dan ook zo kosten efficiënt mogelijk te laten verlopen. Als de BTW aangiftes op tijd gebeuren en de jaarrekeningen op tijd worden ingediend, zijn we vaak een tevreden man (of vrouw). De logische vraag die zich nu stelt is: kan een boekhouder niet meer zijn dan een noodzakelijk kwaad?

Hoe doen de grote ondernemingen het?

Zelf heb ik heel wat jaren gewerkt binnen de finance afdelingen van grote ondernemingen. Wie dacht dat de CFO met zijn team in een vergeten hoekje weggedoken zat achter zijn computer heeft het grondig mis. Het Finance team was dagdagelijks in contact met de CEO en zijn directie comité, om de huidige toestand van het bedrijf te analyseren, en om de toekomstplannen continu bij te sturen.

Het ‘typische’ finance team bij grote ondernemingen bestaat steeds uit 3 afdelingen (die uiteraard zeer nauw met elkaar verweven zijn):

  1. Accounting: dit team zorgt ervoor dat de input van data in het boekhoudsysteem tijdig en correct verloopt (inboeken van facturen, uitvoeren van betalingen, …)
  2. Financial Reporting: dit team zorgt voor de correcte boekhoudkundige verwerking van de cijfers (afschrijvingen, overlopende rekeningen, activatie van kosten, …) en is ook verantwoordelijk voor de officiële jaarrekening. Zij zijn ook meestal het eerste contact bij een audit of controle.
  3. Business Controlling: dit team gaat aan de slag met de cijfers, en vertaalt de boekhoudkundige data in ‘Business inzichten’. Op een heldere manier presenteren zij deze cijfers aan de CEO en zijn directieteam, en samen bepalen zij acties die het bedrijf vooruit helpen. Vervolgens staan zij in voor een continue monitoring van de resultaten versus de gestelde doelen.

Waarom lukt dit bij de meeste KMO’s niet?

Als ik kijk naar de meeste kleine ondernemingen (omzet < 10 miljoen), beperkt het ‘financieel management’ zich meestal tot de eerste twee afdelingen. Vaak zullen interne mensen de input van data verzorgen (creatie van facturen, uitvoeren van betalingen, …) en verzorgt het boekhoudkantoor de correcte verwerking van deze cijfers, met als resultaat een mooi neergelegde jaarrekening.

Nu stel ik mij de vraag: welke ondernemer wordt er gelukkig van zijn jaarrekening? Welke zaakvoerder zal tijdens de meetings met zijn management team de resultatenrekening en balans overlopen en bespreken? Wie zal er gefundeerde beslissingen nemen op basis van dit document? Ik vermoed dat de vraag stellen ze in dit geval ook deels beantwoorden is…

De reden dat de meeste KMO’s of hun boekhouders niet aan ‘Business Controlling’ doen is meestal te herleiden tot een eenvoudige kosten/baten analyse. Enkele duizenden euro’s per maand betalen aan een interne controller, of enkele tienduizenden euro’s voor het opzetten van een automatisch rapporteringssysteem, zal voor de meeste kleine ondernemingen nooit een positieve ‘Return On Investment’ hebben.

Hoe kan het dan wel…?

Nu komen we terug naar de titel van dit artikel: Hoe zorg je ervoor dat je naast de standaard financiële rapportering meer kunt aanbieden, en ook de rol van ‘Business Controller’ kunt opnemen, om zo echt op te kunnen treden als CFO van jouw KMO’s? Is het ook niet zo dat de pure ‘boekhoudkundige’ verwerking van de cijfers de laatste jaren enorm geautomatiseerd is, en dat het aanbieden van extra advies cruciaal zal zijn om relevant en competitief te blijven ten opzichte van andere boekhoudkantoren?

Het goede nieuw is: je bent er eigenlijk bijna! Je beschikt over een enorme veelheid aan financiële data over jouw ondernemingen, en je hebt een persoonlijk contact met de zaakvoerder. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je deze statische data op een snelle en efficiënte manier kunt omvormen in real-time begrijpbare inzichten. Dit kan je doen door gebruik te maken van Business Intelligence tools, of je maakt gebruik van bestaande rapporteringstools die rechtstreeks koppelen met jouw boekhoudpakket, en je meteen toegang geven tot een volledige set aan visuele rapporten, die op maat gemaakt zijn van jouw ondernemer. En om hier toch even reclame te maken: dit is waar Bizzcontrol jou fantastisch bij kan helpen! ?

Conclusie:

Wees als boekhouder meer dan een ‘noodzakelijk kwaad’ voor jouw klanten, en bied naast de standaard financiële rapportering ook inzichtelijke analyses en rapporten aan waar de ondernemer écht iets mee is, en waarmee hij zijn zaak vooruit kan helpen. Besef dat je in een unieke positie zit door het persoonlijke contact met jouw klant en het feit dat je over een grote hoeveelheid aan kwaliteitsvolle data beschikt. Laat je gerust helpen om deze data te visualiseren in inzichtelijke rapporten, zodat je deze meteen kunt aanwenden om samen met jouw klant de cijfers in real-time te bespreken.

Over Bizzcontrol

Bizzcontrol biedt aan het boekhoudkantoor een platform om meer advieswaarde te creëren voor haar klanten. Met behulp van Business Intelligence transformeren we de statische boekhouddata in real-time dynamische rapporten en analyses.

Wil je meer weten hoe we je via Bizzcontrol kunnen helpen?

Kom naar onze virtuele stand en/of volg onze online sessie: "Hoe evolueer je als boekhouder naar CFO van de KMO?"

BE Select your country