De belastingsdienst schrijft voor dat bedrijven elk jaar hun voorraad moeten inventariseren. Maar waarom slechts één keer per jaar tellen, denken ze bij BONFIX. Als producent voor installateurs tellen zij dagelijks delen van de voorraad. Directeur Marcel van Buul legt uit waarom.
Voorraad altijd op en top
Voor de belastingsdienst moet u één keer per jaar uw voorraad tellen. Ik vind dat te weinig omdat wij er alle belang bij hebben als onze voorraad altijd op en top is. Daarom tellen we bij BONFIX elke dag één of meerdere delen van een stelling en de artikelen waarvan wij denken dat er iets mee aan de hand zou kunnen zijn. Zo tellen wij meerdere keren per jaar de hele voorraad.
0,0045% afwijking
Voor mijn accountant is de jaarlijkse telling niet echt nodig, want we tellen al het hele jaar door. Toch doen we die ook nog eens, om drie redenen.
- Als eigenaar wil ik 100% weten dat de voorraadgrootte in de boeken juist is. Immers, het niet op orde hebben van de voorraad en de voorraadwaarde heeft een directe invloed op uw resultaat. Wij tellen de top-250 artikelen in waarde. Die vertegenwoordigen bij BONFIX ongeveer 60% van de totale voorraad De afwijking ten opzichte van de computer was slechts 0,0045%. Dat is uniek.
-
Mijn bedrijfsrevisor controleert altijd of de procedure goed gevolgd werd, hij neemt steekproeven en is er tijdens de eindejaarscontrole bij. Hij heeft op die manier ook een goed beeld van een onderneming. Want als de voorraad al een chaos is, zegt dat veel over de staat van de hele organisatie en bewaart u geen controle. Bij ons is dat dankzij onze aanpak niet het geval. Daarom zet onze revisor met plezier en met overtuiging zijn handtekening onder de juiste hoogte van de voorraad.
- De tweede reden: kennisvergroting. Onze aanpak is erop gericht dat alle medewerkers mee voorraad tellen. Zo krijgen de verkopers van de binnendienst, accountmanagers én kantoormedewerkers een goed beeld van het bedrijf. De verkopers binnendienst en buitendienst gaan zo met meer zelfvertrouwen op pad, omdat ze weten dat alles onder controle is. Ze hebben immers zelf de voorraden geteld. Stel u echter voor dat de voorraad een complete rommel is? Hoe wilt u dan het bedrijf vertegenwoordigen? Dan gaat u met twijfel de baan op en dat mag nooit. Verkopers moeten blaken van zelfverzekerdheid en energie. Die wordt alleen maar groter als ze van hun klanten horen dat onze leverbetrouwbaarheid en service uitstekend zijn. Leuke bijkomstigheid: we hebben geen backorders. Dat geeft vertrouwen en dat stralen verkopers uit. Dit punt is het belangrijkste, hier kunt u als directeur niets tegenin brengen: ZIEN is GELOVEN.
- De derde reden: alle medewerkers zijn erbij tijdens de jaarlijkse voorraadtelling. Dan maken we er een gezamenlijke fijne dag van, met een lunch en een kerstborrel. Het is het ideale moment om iedereen een kerstpakje te geven. Uitstekend voor de teamspirit en bovendien enorm gezellig.
BONFIX B.V. telt voorraden met handscanners waarop de software Exact Warehouse Management System. Die software digitaliseert de fysieke goederenstroom en optimaliseert het logistieke proces.