Ondernemen
5 financiële tips voor de starter
Als beginnende ondernemer is het belangrijk om steeds een actueel zicht te hebben op je financiële situatie. Exact geeft hieronder een aantal praktische tips voor starters om financiële risico’s te beperken en de financiële situatie te verbeteren.
1. Zorg er voor dat je tijdig betaald wordt
Het is de nachtmerrie van iedere starter: opdrachtgevers die te laat of zelfs helemaal niet betalen. Volg je de betalingen van je facturen niet nauwkeurig op, dan kan dit een negatieve invloed hebben op je beschikbare liquide middelen of zou, op het einde van het boekjaar, een gedeelte van je omzet wel eens oninbaar kunnen blijken.
Hanteer daarom een duidelijke betalingstermijn en stel een automatische herinnering in zodra de termijn is overschreden. Zorg dat je snel inzicht hebt welke facturen achterstallig zijn, zodat je direct kan aanmanen. Gemiddeld wordt een betalingstermijn van 30 dagen of minder gehanteerd. Bij een verlate betaling is het niet ongebruikelijk een standaardvergoeding voor incassokosten te berekenen. Daarnaast is het mogelijk een wettelijke rente door te berekenen bij te late betalingen. Blijft een betaling uit, aarzel dan niet om een incassobureau in te schakelen.
2. Een boete zit in een klein hoekje
Uiteraard mag je je eigen betaalverplichtingen niet uit het oog verliezen, wat in de praktijk niet altijd even simpel blijkt. Starters ontvangen weleens een boete van de Belastingdienst wegens te laat betalen van de BTW. Voorkom dergelijke boetes door ook je verplichte wettelijke betalingen te automatiseren via een online boekhoudapplicatie of door je administratie uit te besteden aan een boekhouder.
3. Blijf nieuwe klanten zoeken
Naast het uitblijven van betalingen, kan het ook gebeuren dat nieuwe opdrachten op zich laten wachten. Aangezien je klanten nodig hebt om te overleven, blijft het aantrekken van nieuwe klanten een continue bezigheid. Houd bestaande (en potentiële) klantengegevens bij in een geautomatiseerd klantensysteem. Zo kan je, op het moment dat nieuwe opdrachten uitblijven, makkelijk terugvallen op bedrijven of consumenten die eerder interesse toonden in je dienstverlening. Denk vooruit ! Voor het einde van een project, moet je al een zicht hebben op je volgende opdracht. Een duidelijk aanbod kan je verder helpen je te onderscheiden van de concurrentie. Presenteer jezelf als een specialist en niet als ‘manusje-van-alles’. Dat voorkomt dat je lagere tarieven dient te hanteren.
4. Een appeltje voor de dorst
Tarieven en marges staan onder druk. Probeer daarom een zo groot mogelijke financiële buffer op te bouwen voor die momenten waarop het even tegen zit. Als het niet lukt nieuwe opdrachten binnen te halen en je financiële buffer raakt op, ga dan zeker te rade bij een organisatie zoals bvb. Zenito (alle diensten voor zelfstandige ondernemers, KMO's en Vrije beroepen onder één dak) die je advies kunnen geven over een verzekering gewaarborgd inkomen. Vaak geen makkelijke stap, maar maak zeker gebruik van het recht op ondersteuning bij onvoldoende inkomen en wacht niet tot het te laat is en een faillissement dreigt.
5. Slimme boekhouding
De administratie is vaak niet de meest favoriete bezigheid van een starter. Toch kan een goede administratie je leven een stuk makkelijker maken en je bedrijfsresultaten verbeteren. Maak een weloverwogen beslissing om je boekhouding al dan niet uit te besteden aan een boekhouder. Beschik je zelf niet over de nodige kennis, dan kan hij je met raad en daad bijstaan.
Wil je je administratie in eigen handen houden, kies dan minstens voor een degelijk boekhoudprogramma. Overweeg het gebruik van online boekhoudsoftware. Dankzij de gebruiksvriendelijkheid, de flexibiliteit in het kiezen van een abonnement op jouw maat en het feit dat je je financiële gegevens altijd en overal kan raadplegen, blijft er meer tijd over voor het werven van nieuwe klanten en de dienstverlening aan je bestaande klanten.