Ondernemen

Wat kan een ondernemer met ‘het internet der dingen’?

Je hoort een hoop over het ‘internet der dingen’, een vrij nietszeggende term. Toch biedt het een hoop voordelen en zonder dat je er je bewust van bent, maak je er al veel gebruik van. 'Het internet der dingen' gaat nog groter worden en kan ondernemers zeker helpen om te groeien. Lees in deze gastblog hoe.

Wat wordt bedoeld met 'het internet der dingen'?
Vroeger moest er via de telefoonlijn worden ingebeld om op internet te geraken. Tegenwoordig heeft iedereen een laptop, tablet en smartphone die allemaal constant in verbinding staan met internet, of dat nu via wifi of 4G gaat.

'Het internet der dingen' omschrijft het geheel waarbij een breed scala aan apparaten zijn aangesloten op internet. Niet alleen de laptop of smartphone maar ook dingen als de thermostaat, de koelkast, de wasmachine en zelfs bij een lantaarnpaal is er zeker potentie. Het houd niet op.

Door het verbinden van al deze apparaten kunnen informatiestromen worden gecombineerd en door algoritmes bepaalde processen worden geoptimaliseerd. Tijdbesparing is hierin het belangrijkste voordeel.

Wat is nu al mogelijk?
Nu is het bijvoorbeeld al mogelijk om met een slimme thermostaat in combinatie met je smartphone de temperatuur op afstand in te stellen. De thermostaat ziet wanneer je weggaat van huis of juist op weg bent naar huis. Hierdoor kan dus met een toename van het comfort, een energiebesparing worden gerealiseerd door de temperatuur automatisch aan te passen.

Een ander voorbeeld waar iedereen wel mee te maken heeft is Apple en Google die constant je locatie bijhouden via je smartphone. Zo geeft Google’s service Google Now op basis van mijn locatie en zoekgedrag handige informatie door. Stel dat ik elke dag naar mijn werk rijd, zal Google Now mij na een aantal dagen, al voordat ik wegga aangeven wat de reistijd is. Ook geeft Google Now aan hoe laat ik moet vertrekken om op tijd op de afspraak aan te komen.

Wat kan de ondernemer er mee?
Bedrijven kunnen vaak veel meer met 'het internet der dingen' dan ze zelf denken. Via Google wordt natuurlijk al internetgedrag van vrijwel iedereen bijgehouden, zodat precies bekend is tot welke doelgroep de internetgebruiker behoord. Via Google Adwords kunnen bedrijven daar al gebruik van maken. Maar zelf kunnen ondernemers ook de informatie die ze al hebben misschien wel beter benutten dan ze nu al doen.

Realtime voorraadinformatied
Tot op de seconde weten waar de bestelde voorraad is of precies weten wanneer de zending aankomt. Automatische bestelsystemen die rekening houden met dingen als het weer waardoor bijvoorbeeld extra paraplu’s worden ingekocht wanneer er regenachtig weer aankomt. Dit is maar een kleine greep uit de gigantische mogelijkheden. Natuurlijk is de toepassing voor elk bedrijf anders.

Kostenbesparing
Het efficiënt werken kan natuurlijk kosten besparen. Wanneer de kosten van volgsystemen voor voorraad lager zijn dan de besparing die het oplevert door efficiëntie, kan het verder integreren van 'het internet der dingen' toepassingen steeds grotere vormen aannemen. We kunnen er wel vanuit gaan dat eigenlijk voor elk proces wel een 'internet der dingen' van toepassing is, die het proces sneller en makkelijker kan laten verlopen.

Integratie in bestaande systemen
De verwachting is dat in het bedrijfsleven bestaande systemen geleidelijk worden geïntegreerd met meer cloud gebaseerde diensten die gebruik maken van 'het internet der dingen'. ERP- en CRM systemen kunnen worden geoptimaliseerd met extra informatiebronnen om efficiënter te kunnen werken. Op het juiste moment inspelen op de vraag in de markt wordt met 'het internet der dingen' een stuk makkelijker.

Veiligheid
In fact, the Internet of Things will help you to deliver cost-savings throughout your business. Automating processes. Improving responsiveness. Increasing efficiencies. The list of possibilities for any and every kind of business goes on and on.

Privacy and security
Het belangrijkste bezwaar van online opgeslagen informatie is voor veel mensen de privacy. Daarom is het ook belangrijk om met betrouwbare partijen in zee te gaan voor de opslag van gegevens. Om gebruik te maken van veilige cloud toepassingen kan het beste worden gekozen voor Europese aanbieders die onder de strenge Europese privacy wetgeving vallen.

Floris Stokkers is een student Commerciële Economie aan de Hogeschool Leiden en is marketing intern bij Sales Channel. Zijn interesse ligt bij technologische- en marketing gerelateerde ontwikkelingen. Sales Channel is een leadgeneratiebureau dat op een unieke manier bedrijven en leveranciers van IT oplossingen dichter bij elkaar brengt.

Author image
Judith Van Wissen

Judith heeft meer dan 10 jaar ervaring bij zowel support, verkoop als development. Bij Exact is zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Exact voor Boekhouden. Judith kent Exact van binnen en buiten als geen ander.

BE Select your country