Het juiste softwarepakket vinden kan een grote uitdaging zijn. Een ERP- of CRM-systeem kiezen, behoort immers niet tot je dagelijkse bezigheid. Toch ontkom je niet aan de nood om je bedrijfssystemen te evalueren en keuzes te maken. Moderniseer je jouw huidige systeem of ga je voor een nieuw ERP-systeem? Vergeet niet: een systeem dat je ondersteunt in je bedrijfsvoering is de motor van iedere succesvolle organisatie.
Het gaat goed met de zakelijke dienstverleningssector. Klanten weten ook je steeds makkelijker te vinden en je ziet jouw netto winstmarge elk jaar stijgen. Toch zijn dit voor ICT-dienstverleners uitdagende tijden, want projecten worden almaar complexer terwijl gekwalificeerde vaste IT-medewerkers moeilijk te vinden zijn. Je werkt ongetwijfeld daardoor steeds vaker samen met externe, zelfstandige profielen, en moet tegelijk rekening houden met meer partijen die bij een project betrokken zijn. Hoe leid je dit allemaal in goede banen? Wel, een ERP-systeem is hierbij onmisbaar. In dit whitepaper vertellen we alles over de mogelijkheden en de valkuilen, zodat je goed voorbereid aan tafel kunt zitten met je nieuwe ERP-leverancier.
Binnen de zakelijke dienstverlening is je ICT-bedrijf een speciale categorie, met zijn eigen kansen en uitdagingen. ICT-dienstverlening zit al enige tijd in de lift, maar met dat grote succes komen ook de beperkingen van traditionele projectadministratie aan het licht. Opdrachtgevers verwachten niet alleen sneller resultaat voor de projecten en de oplevering, ze willen ook al direct toegevoegde waarde. Lastig om aan al die verwachtingen te voldoen, zeker terwijl er een serieus tekort is aan gekwalificeerd personeel voor ICT-projecten. Het gevolg? Je moet een beroep doen op externe medewerkers, flexibele zielen, die vaak niet eens bij je op kantoor komen zitten. Off- en near shoring is intussen helemaal normaal geworden in de ICT.
Geloof het of niet, veel projectmatig werkende bedrijven gebruiken een simpele spreadsheet om de vorderingen bij te houden. Waarom is dat een slecht idee? Het zoeken naar fouten in een spreadsheet is complex. Cellen en formules verwijzen naar elkaar en het kost veel tijd om dat te ontrafelen. Spreadsheets worden ook vaak nog gedeeld door ze heen en weer te mailen, waardoor op een bepaald ogenblik meerdere versies in omloop raken. En welke was dan de juiste? Vaak is dat niet eens de meest recente.
Een goede projectadministratie staat of valt bovendien met een efficiënte koppeling aan financiële systemen. Alles draait uiteindelijk om het factureren van uren en kosten. Met een goed systeem is het mogelijk om het aantal niet-factureerbare uren te doen dalen. Een goed ERP-systeem vormt dus de basis van een project, met koppelingen naar partners, interne afdelingen én de financiële administratie.
De selectie van een ERP-systeem is een omvangrijke maar zeer belangrijke activiteit. Een ERP-systeem schaft je voor 8 à 10 jaar aan. Je wilt dus niet dat het systeem na een paar jaar niet meer voldoet.
Het onderstaande stappenplan geeft richting.
Begin met het eenvoudigste onderdeel, bijvoorbeeld de digitalisering van post- en factuurverwerking. Zo kun je dingen leren en ontdekken wat je verlangt van digitalisering. Vervolgens bouw je het steeds verder uit.
Hoe succesvol een systeem wordt, is afhankelijk van de gebruikers. Informeer hen over de voordelen die het biedt, train ze in de werking van de software en neem verbetersuggesties serieus.
In deze whitepaper bieden we tips & tricks voor het kiezen van een ERP-systeem. Een moderne en sterke ICT-dienstverlener kan niet zonder een goede planning en montering van bedrijfsprocessen.
Elke dienstverlener wil een toegevoegde waarde zijn voor zijn opdrachtgever, maar tegelijk worden projecten ook veel complexer en klanten veeleisender. Bovendien neemt ook de concurrentie steeds meer toe. Om al die zaken het hoofd te kunnen bieden, moet de basis van je bedrijfsvoering in orde zijn. Een ERP-systeem is daarbij onmisbaar, zodat je op elk moment inzicht hebt in het verloop van je project van start to finish.
De finish is voor je opdrachtgever het moment van oplevering, maar voor jouw onderneming is het pas klaar wanneer de laatste factuur betaald is. Daarom is een goede integratie met je financiële systeem een absolute must. Een ERP-systeem biedt inzicht in verschillen tussen begrote en bestede uren, en tussen bestede en effectief gefactureerde uren. Zo vloeien er geen uren, en dus omzet, weg die nadien moeten gecompenseerd worden.
Je kunt kiezen voor een best-of breed-oplossing, met verschillende applicaties die je vervolgens aan elkaar knoopt. Maar een ERP-systeem zorgt ervoor dat je geen ingewikkelde toeren moet uithalen om te zorgen dat gegevens altijd, overal en voor iedereen beschikbaar zijn.
Met onze 8 stappen voor de selectie en de implementatie van de beste ERP-oplossing voor jouw bedrijf helpen we je op weg.