Handel
Wat is dropshipping? En hoe werkt het?
Dropshipping is een veelbesproken onderwerp binnen de e-commerce. Ook in de (groot)handel merken wij een groeiende vraag naar ondersteuning van dit proces. Juist in deze tijden. Maar wat betekent dropshipping nou eigenlijk? Hoe gaat het in zijn werk? En is het ook voor uw bedrijf geschikt?
Uitbesteden van uw logistiek
Dropshipping is een vorm van uitleveren waarbij u producten aanbiedt zonder ze zelf op voorraad te hebben. Als een klant een product koopt, bestelt u als handelaar of webwinkelier dit vervolgens weer bij de groothandel, producent of leverancier. Die verstuurt op zijn of haar beurt het product direct door naar de klant, oftewel de eindgebruiker. U bent in dit geval eigenlijk een tussenpartij en komt niet in fysiek contact met het product, maar deze omzet verloopt wel via uw boeken. Bij dropshipping besteedt u dus uw logistiek uit.
Tijd- en kostenbesparing met dropshipping
Dropshipping is niet iets van de laatste maand. Het bestaat al jaren en met name in Amerika wordt hier veel gebruik van gemaakt. In Nederland zagen we in 2019 al een flinke groei op het gebied van dropshipping. En juist in deze periode zien we dat deze manier van verzenden kansen biedt voor handelaars in zware tijden. Het neemt namelijk bepaalde zorgen en kosten weg.
Zo hoeft u bij dropshipping u niet bezig te houden met de logistiek. Dit wordt verzorgd door de dropshipper. Daarnaast hoeft u geen voorraad aan te houden. Producten kunnen dus niet over de datum gaan en u houdt geen restpartijen over. Voor deze producten is daarom geen magazijn nodig. Daarnaast kunt u een breed assortiment aanbieden en testen of bepaalde producten aan slaan of niet.
Vooral voor starters is werken via dropshipping makkelijk, voordelig en zorgt voor tijdswinst. Zolang u een goede internetverbinding nodig hebt, kan u al aan de slag. Verder hebt u weinig startkaptaal nodig om een webshop te beginnen. Daarnaast koppelen veel bedrijven hun webshop of winkelsysteem aan de leverancier, zo hoeft u de bestellingen niet handmatig te verwerken.
Maak duidelijke afspraken
Ondanks de vele voordelen, zijn er ook een paar kritiekpunten. Op de eerste plaats bent u afhankelijk van uw leverancier. Ondanks dat u niet fysiek in contact bent met het product, bent u wel eindelijkverantwoordelijk en dus aansprakelijk. De klant koopt het product tenslotte bij u. Maak daarom duidelijke afspraken over eventuele kapotte of vertraagde producten. Verder ervaart uw leverancier wel de nadelen van restpartijen. Dit wordt vaak doorberekend. Door zelf u inkopen, de handling en logistiek te verwerken, zijn uw marges hoger. Tot slot werkt uw leverancier vaak met meerdere partijen, waardoor u te maken hebt met concurrentie. Probeer daarom juist onderscheidend te zijn. Informeer de klanten en biedt service met unieke en relevante content aan. Zo komen de klanten juist naar u toe.
Voor elk bedrijf
Toch staan de nadelen niet in verhouding met de voordelen van dropshipping en wint het aan populariteit. Niet alleen bij starters of kleine bedrijven. Bedrijven als Bol.com en Coolblue werken ook samen via dropshipping als aanvulling op hun eigen assortiment. Deze vorm van handelen is voor veel bedrijven geschikt.
Een geknipt voorbeeld
Een goed voorbeeld hoe dropshipping kan helpen in deze uitdagende tijden zien we terug in de kappersbranche. Door het coronavirus hebben kapperszaken hun deuren gedwongen moeten sluiten. Leveranciers van haarproducten bieden nu aan om direct te leveren aan de klanten van de kappers via dropshipment. Zo verdienen de kappers en leveranciers toch nog geld.
Service en kwaliteit garanderen
Het is een nieuwe vorm van handelen en uiteindelijk is het aan u om te bepalen wat u wilt. En natuurlijk moet het haalbaar zijn voor de producten diet u verkoopt. Doe daarom altijd eerst vooronderzoek voordat u begint met dropshipping. Bekijk welke partijen er zijn en met wie u wilt samenwerken. Maak duidelijk afspraken, zodat u service en kwaliteit kunt garanderen.