HR & Salaris

Effectief verzuim aanpakken, hoe doe je dat?

Ondanks de groeiende aandacht voor welzijn op de werkvloer en een breed scala aan ondersteunende diensten, blijft verzuim een uitdaging voor zowel werknemers als werkgevers. Hoe kunnen bedrijven hier effectief mee omgaan? Welke verantwoordelijkheden hebben werkgevers en leidinggevenden? En wat is de verantwoordelijkheid van de medewerker zelf? Welke rol spelen data en technologie bij preventie? Deze vragen bespreken we in de podcast met Lesley Arens van ZigZagHR en Lotte de Burlet, CHRO bij softwareontwikkelaar Exact.

Wat kun je als werkgever doen om langdurig verzuim aan te pakken?

In de podcast worden de sleutelfactoren voor een succesvol verzuimbeleid en de rol van elke stakeholder besproken. Lotte de Burlet deelt drie strategische adviezen aan werkgevers voor een duurzame aanpak:

  1. Zorg voor een goede match tussen medewerker en functie
    Werken in een rol die niet past bij iemands competenties en ambities kan leiden tot stress en uitval. Investeer als bedrijf in de juiste match én blijf in gesprek met elkaar of een functie aansluit bij de ontwikkelingsbehoeften van medewerkers.
  2. Train leidinggevenden om signalen tijdig te herkennen en in gesprek te gaan
    Managers zijn cruciaal in het signaleren van werkdruk- en welzijnsproblemen. Door hen te trainen in gesprekstechnieken, het herkennen van vroege signalen en wat ze kunnen doen om te voorkomen dat iemand uitvalt, kunnen ze sneller in actie komen om zo langdurig verzuim te beperken.
  3. Maak slim gebruik van technologie en data
    Door data-gedreven inzichten te gebruiken, kunnen organisaties trends in verzuim vroegtijdig identificeren en zo de juiste interventies bepalen. Daarnaast kun je deze inzichten verwerken in je duurzame verzuimbeleid.

De rol van leidinggevenden

Een effectief verzuimbeleid gaat verder dan alleen verzuimregistratie. Het vraagt om een brede aanpak met duidelijke kaders en richtlijnen, opties voor interventies en training voor leidinggevenden en werknemers.

Leidinggevenden spelen hierin een cruciale rol. Zij moeten niet alleen zicht hebben op verzuim, maar ook actief het gesprek aangaan over variabelen die van invloed zijn op verzuim zoals werkdruk, welzijn en de balans tussen werk en privé. Door open communicatie kunnen problemen vroegtijdig worden gesignaleerd en langdurige uitval worden beperkt.

De verantwoordelijkheid van medewerkers

Naast de werkgever en leidinggevende, hebben medewerkers natuurlijk zelf een belangrijke rol in hun eigen welzijn. In de podcast wordt het belang van actieve betrokkenheid vanuit de werknemer ook benadrukt. Dit betekent:

  • Bewuste keuzes maken tussen werk en privé om een gezonde balans te krijgen
  • Open communiceren met leidinggevenden over werkdruk en welzijn
  • Slim gebruikmaken van hybride werkmogelijkheden
  • Investeren in professionele en persoonlijke ontwikkeling

Beluister de podcast

Wil je meer inzicht in hoe je verzuim in jouw organisatie structureel kunt aanpakken? Ontdek concrete handvatten en strategische adviezen voor een gezondere en productievere werkomgeving in onze podcast.

BE Select your country