HR & Salaris

Het Federal Learning Account: volg opleidingen nauwgezet op (deel 1)

Het Federal Learning Account is een online platform waarop werkgevers opleidingen, zowel formeel als informeel, moeten registreren. Als werkgever moet je via het platform nauwgezet bijhouden welke opleidingen jouw werknemers hebben gevolgd en op hoeveel opleidingstijd ze nog recht hebben. Maar hoe werk je in je organisatie nu concreet met het Federal Learning Account?

Het verplichte jaarlijkse opleidingsplan

Sinds de arbeidsdeal van 2022 moeten bepaalde bedrijven een jaarlijks opleidingsplan opstellen. Het opleidingsplan is een overzicht van de opleidingen die een werkgever in het komende jaar voorziet voor zijn werknemers. Met dit plan kunnen werkgevers het opleidingsrecht van hun medewerkers bijhouden voor de arbeidsdeal. Alleen werkgevers met ten minste 20 werknemers, die onder het toepassingsgebied van de CAO-wet vallen, moeten zo’n plan opstellen.

Het opleidingsplan moet elk jaar ingediend worden voor goedkeuring bij de ondernemingsraad van het bedrijf. Indien er geen ondernemingsraad is, moet het plan goedgekeurd worden door een vakbondsafgevaardigde. De opleidingen moeten elk jaar voor 31 maart vastliggen en goedgekeurd zijn.

Opvolgen via het Federal Learning Account

Op 19 oktober 2023 keurde de Kamer een wet goed over het Federal Learning Account (FLA). Dat is een digitale tool die werkgevers moeten gebruiken om de gevolgde opleidingen bij te houden. De tool is beschikbaar voor alle werkgevers, maar verplicht voor zij die een jaarlijks opleidingsplan moeten opstellen volgens de wet. Met deze tool krijgen werknemers een overzicht van welke opleidingen ze al gevolgd hebben en op hoeveel opleidingsuren ze nog recht hebben. De federale overheid wil op die manier het individueel opleidingsrecht waarborgen, want goed opgeleide werknemers zijn cruciaal voor innovatie en bedrijfsgroei.

Vanaf wanneer is Federal Learning Account verplicht?

De wet rond het Federal Learning Account (FLA) is gepubliceerd op 1 april 2024. Op 1 juni 2024 werd de definitieve tool gelanceerd. Sinds die datum is het verplicht om opleidingen in te vullen in het Federal Learning Account. De overheid geeft werkgevers wel nog zes maanden de tijd om de registratie te voltooien. Tegen 1 december 2024 moeten alle opleidingen die werknemers hebben gevolgd sinds 1 januari 2024 dus in het FLA staan.

Voor wie is FLA verplicht?

Alle werkgevers uit de privésector die onder de CAO-wet vallen, zijn verplicht om te werken met het Federal Learning Account. Werkgevers uit de publieke sector, met uitzondering van enkele specifieke gevallen, hebben geen registratieplicht.

De overheid zal zelf al een aantal gegevens invoeren, zoals persoonsgegevens en, indien mogelijk, het initiële opleidingsrecht per kalenderjaar en het resterende saldo aan openstaande opleidingsrechten berekenen. Vanaf 1 januari 2025 zou er door Sigedis via het FLA automatisch een voorstel van opleidingsrechten worden verstuurd. Het is aan de werkgever om deze automatisch berekende gegevens na te kijken en eventueel te corrigeren.

Wat is nieuw in Exact Officient?

Je medewerkers de mogelijkheid bieden om te blijven leren en ontwikkelen is essentieel en in veel gevallen een vereiste. Met de verbeterde module Opleidingen in Exact Officient kun je nu ook eenvoudig aangeven of een opleiding onder FLA valt en de benodigde gegevens direct invullen.

  • Aan de Slag: Voeg een nieuwe opleiding toe of wijzig een bestaande via de Acties-knop. Beantwoord de vraag: "Valt de opleiding onder FLA?" en vul de velden in. Zo eenvoudig is het!
  • Gegevens voor FLA: Door deze gegevens in te vullen, verzamel je informatie die nuttig is voor FLA. Spoedig bieden we een oplossing om deze gegevens te exporteren.
  • Beter Overzicht & Opvolging: Direct overzicht van statussen (opleiding gevolgd, niet gevolgd, gereserveerd, enz.) en resultaten (opleiding geslaagd, niet geslaagd, nog niet afgerond, enz.) om je in één oogopslag te helpen.

Federal Learning Account: een nieuw tijdperk

Met de introductie van het Federal Learning Account gaan bedrijven een nieuw tijdperk in. Transparantie en verantwoordelijkheid op het gebied van leren en ontwikkeling komen centraal te staan. In onze volgende blog gaan we nog dieper in op het FLA: welke specifieke vereisten zijn er, welke opleidingen en opleidingsrechten moeten worden geregistreerd, welke methodes voor registratie bestaan er en hoe gebruik je die zo optimaal mogelijk?

Ben jij klaar om opleidingsplannen op te stellen, opleidingsrechten te beheren en alles te registreren in het Federal Learning Account? Pak het efficiënt aan: leer van experts van Exact Officient. Ontdek hoe je opleidingen bijhoudt, medewerkers gemakkelijk opleidingen laat aanvragen en managers die aanvragen laat goedkeuren.

BE Select your country