Ondernemen

De "game changers" onder de mobiele apps

Ken je de Uber app? Ongetwijfeld wel, gezien de opschudding van de voorbije weken en maanden in binnen- en buitenland. Lees in dit artikel meer over de reeds in Brussel illegaal verklaarde app.

Mocht je de heisa toch gemist hebben: deze app laat zijn gebruikers chauffeurs en auto’s in de buurt zoeken en boeken. Je kunt kiezen uit verschillende auto’s, van budget tot luxewagen. Je kunt ook via de app betalen – en die prijs is, in veel van de 70 steden waar Uber opereert, behoorlijk concurrerend. En dat maakt lokale taxibedrijven overal ter wereld behoorlijk ongerust. In Parijs heeft de legalisatie van de dienst zelfs tot rellen met taxichauffeurs geleid. En in Brussel werd de dienst illegaal verklaard.

Een hele sector op zijn kop

Uber groeit ondanks al dit verzet lustig door. Het is waarschijnlijk de meest ‘disruptive’ (ontregelende) app van de voorbije jaren. Een echte ,game changer’, die de traditionele werking van een volledige sector op de helling zet. Zwaar ontregelende ‘disruptive’ apps zoals deze zetten bestaande markten op hun kop: ze veranderen compleet de manier waarop de markt werkt, en vaak ook nog op een relatief simpele manier. Natuurlijk is dat ook iets positiefs: het kan de ontwikkeling van bedrijven en hele markten een enorme impuls geven. Denk maar aan mobiele apps om mee te bankieren: kun je je nu nog voorstellen dat ze er niet zouden zijn?

Ik teken online

Adobe’s EchoSign is een goed voorbeeld van hoe een app de manier van zakendoen kan veranderen. Met deze app kun je, met een e-signature, online contracten tekenen. Dat scheelt enorm veel tijd omdat je niet meer per se een fysieke bijeenkomst hoeft te organiseren om enkel een contract te tekenen. In de VS gaat Shake trouwens nog verder: met die app kun je zelfs wettelijk bindende contracten opstellen. In Europa is het nog even wachten op een dergelijke app (hoewel notarissen misschien blijer zijn als die er niet komt).

Waar vergaderen we?

Nieuwe succesvolle apps veranderen de markt en de werkgelegenheid. In het ergste geval verdwijnen er banen. Maar er komen ook weer nieuwe functies bij, net als nieuwe bedrijven en nieuwe kansen binnen bestaande jobs. Door apps kunnen we nu overal face-to-face vergaderen en werken – mits er Wi-Fi of 4G is natuurlijk. Apps zijn sowieso een must geworden voor bedrijven die online software maken, zoals Dropbox of Exact Online. Er moet namelijk ook onderweg doorgewerkt kunnen worden: kosten registreren, omzetstatus checken, communiceren met je collega’s en met je klanten. Waar je ook bent.

En als we op reis gaan, boeken we onze vlucht en hotel via een app. En niet alleen op zakenreis: apps veranderen niet alleen de manier waarop we zaken doen, maar ook de manier waarop we leven. Flexibiliteit is het codewoord voor alles, zo lijkt het, en apps die zulke flexibiliteit mogelijk maken worden snel groot.

Kan jouw bedrijf het aan?

Dus rest de vraag: is jouw bedrijf flexibel genoeg? Heb je al een eigen app, en zo ja: wat verbetert die eigenlijk aan je product of service? En wat als er in jouw branche ineens een soort Uber app verschijnt? Kun je er tegen op? Denk goed na, want in elke branche is wel iemand die hard op weg is om de nieuwe Uber te worden…

De Belgische Exact Online App Store vind je hier

 

Author image
Jan Lamaire

Depuis plus de 25 ans déjà, Jan propose des solutions informatiques aux entreprises belges qui leur permettent d'avoir plus de réussite, de travailler plus efficacement, de mieux communiquer et d'avoir une vision claire de la situation quotidienne de leur entreprise. Depuis 2013, il est Business Manager chez Exact Software pour la Belgique et le Luxembourg.

BE Select your country