- Adoptie en knelpunten: Op dit moment gebruikt twee op de drie ondernemers nog geen digitale facturen. Voor een kwart van de ondervraagden zijn tijd en budget de belangrijkste obstakels. Ook geeft 25% aan dat ze dit pas willen overwegen wanneer het wettelijk verplicht wordt. Andere barrières zijn technische uitdagingen (18%) en weerstand bij klanten en leveranciers (18%).
- Voordelen van digitale facturatie: Ondernemers die al wel zijn overgestapt naar digitale facturen noemen vooral tijdswinst (57%) als het belangrijkste voordeel. Andere voordelen zijn minder werkdruk (35%), verbeterde efficiëntie (33%) en lagere kosten (31%). Daarnaast biedt de technologie extra analysemogelijkheden (21%), wat leidt tot hogere kwaliteit (15%) en klanttevredenheid (8%).
- Verwachtingen van boekhoudkantoren: Ondernemers verwachten bij de overstap ondersteuning van hun boekhoudkantoor. Zo wil 43% hulp bij de initiële overgang naar digitale facturen en verwacht 41% technische begeleiding.
“Digitale facturatie wordt nog weinig ingezet ondanks alle voordelen. Ondernemers die wachten op wettelijke verplichtingen worden op hun wenken bedient, een nieuwe stap e-facturatie wordt namelijk per 2026 verplicht gesteld in België,” zegt Geert Grauls, Director Customer Support bij Exact. “Bij Exact begrijpen we dat technologische innovatie cruciaal is om ondernemers te ondersteunen in deze transitie. Het is belangrijk dat bedrijven zich nu al voorbereiden om compliant te zijn en optimaal te kunnen profiteren van de voordelen.”
Om zich voor te bereiden op de verplichting in 2026, kunnen ondernemers beginnen met het digitaliseren van hun facturatieprocessen. Dit betekent het investeren in softwareoplossingen die compatibel zijn met e-facturatie en het samenwerken met boekhoudkantoren die technische ondersteuning en strategisch advies bieden. Door vroeg te starten, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de toekomstige regelgeving, maar ook hun efficiëntie verhogen, kosten verlagen en betere controle over hun financiële processen krijgen.