E-commerce doet het goed in België. Uitstekend zelfs. Zo
groeide de e-commerce in het tweede kwartaal van 2022 met 29 procent ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode. Momenteel doet 15 procent van de Belgen aankopen online. Ondernemers zijn zich daar ook van bewust, want het aantal nieuwe webshops
groeide met 13 procent in het tweede kwartaal. De e-commercesector wordt duidelijk niet belemmerd door de inflatie die in deze periode een
recordhoogte van gemiddeld 9,9 procent bereikte. Hoog tijd om in de Belgische e-commercemarkt te duiken: waar zitten de kansen en hoe haal je daar als handelsbedrijf voordeel uit?
Het groeipad van de Belgische e-commerce
Dat de cijfers van e-commerce goed zijn is een positief signaal, maar de vraag is natuurlijk vooral: “Welke richting gaat de e-commercemarkt in België uit?”. Loont het de moeite om erin te investeren? Volgens drie experts in de e-commercewereld, Daphne Smit (CFO bij Coolblue), Roel Gevaers (Professor e-commerce bij Universiteit Antwerpen) en Kathleen van Beveren (CEO bij e-Logistics Eurasia bpostgroup) is het zeker de moeite. Zij geven in een interview met De Tijd aan dat de groeipiek van e-commerce nog lang niet in zicht is. Zo zegt Van Beveren dat in mei 2022 15 procent van de Belgen hun aankopen online doet, terwijl dat in de VS en China rond de 24 procent zit. Ook Smit voorspelt dat e-commerce alleen nog maar zal toenemen in België. De verschillen tussen Vlaanderen (waar het online koopgedrag het grootste is) en Wallonië zullen kleiner worden. België leent zich uitstekend voor e-commerce want pakketten kunnen in een dichtbevolkt land gemakkelijk en vlot worden bezorgd, aldus Smit.
Vergroot klanttevredenheid door gemak te bieden
De voorspellingen voor e-commerce zijn voor de komende jaren positief. Het is dus voor nieuwe en groeiende handelsbedrijven de uitdaging om gericht in te spelen op dat kansrijke scenario. De uitdaging zit hem volgens Michel Defloor, vicepresident bij bpost group, in het feit dat consumenten op zoek zijn naar gemak. Gemak dat vooral tot uiting komt door snelheid als verkooptroef. Klanten verwachten dat hun pakketje de dag erna of zelfs op dezelfde dag wordt geleverd, dat de levering transparant plaatsvindt, dat er wordt gecommuniceerd over het exacte tijdvenster van levering en dat pakketten op een andere locatie worden geleverd als de klant niet thuis is. Dat zijn nogal wat verwachtingen. En consumenten zijn genadeloos in hun gedrag: als het leverproces niet vlekkeloos verloopt, is de kans groot dat ze de volgende keer een andere leverancier kiezen.
Creëer de juiste voorwaarden om in gemak te voorzien
Inspelen op de verwachtingen bij de klant en het bieden van gemak begint natuurlijk al achter de schermen. Als handelsbedrijf word je geacht hierop te anticiperen, zodat een consument inderdaad een snelle en aangename bestelervaring krijgt. De juiste voorwaarden om als e-commercebedrijf op gemak te anticiperen creëer je door overzicht te bewaren in je orderstromen, van webshop tot marktplaatsen, een B2B-portal en fysiek. Al die orderstromen verzamel je in je ERP. Daarmee behoud je controle want alle beschikbaarheid wordt getoond op basis van dezelfde, actuele voorraadinformatie. Zo moet je geen 'nee' zeggen aan klanten en kan je op tijd bijbestellen. Als je hieraan kan voldoen, zet je de juiste setting voor een klant om niet alleen een eenmalige aankoop te doen, maar ook een vaste klant en zelfs ambassadeur te worden van jouw handelsbedrijf.
Speel in op een kansrijk e-commerce
scenario
Met Exact voor Handel integreer je heel gemakkelijk de webshop of B2B-portal van jouw bedrijf. Wij ondersteunen ieder type handelsbedrijf, ongeacht of je een kleine handelaar bent of een internationale groothandel met meerdere magazijnen en dropshipping. Wij bieden jou de juiste e-commercesoftware om grip te houden op je handelsbedrijf. Zo heb je zicht op je bestellingen, leveringen en betalingen op één centrale plek. Zo ben jij klaar voor het kansrijke scenario van de e-commercesector in België!