De balans tussen werk- en privéleven is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de werknemer en de werkgever. Het is essentieel dat beide partijen samenwerken om een gezonde werkomgeving te creëren waarin werknemers zich zowel professioneel als persoonlijk kunnen ontwikkelen. Dit vereist open communicatie over verwachtingen, grenzen en behoeften. De juiste balans vinden, helpt niet alleen de werknemer, maar verbetert ook de algehele productiviteit en werktevredenheid binnen het bedrijf.
Tips om hierbij te helpen:
- Flexibele werktijden: bied flexibele uren en de mogelijkheid om thuis te werken;
- Voldoende verlof: bied voldoende verlofdagen en moedig werknemers aan om deze ook daadwerkelijk op te nemen;
- Persoonlijke ontwikkeling: bied opleidingskansen en groeimogelijkheden.
De arbeidsdeal introduceerde het recht op deconnectie. Dat gaat erover dat mensen het recht hebben om zich buiten de werkuren niet te connecteren met hun werk via digitale tools zoals smartphone of e-mail. Wanneer een bedrijf twintig of meer werknemers in dienst heeft, dan geldt er een recht op deconnectie. Dit recht helpt werknemers om tijdens hun vrije uren afstand te nemen van hun job, wat belangrijk is voor hun werk-privébalans en mentale welzijn.
Groei van hybride werkmodellen
De opkomst van hybride werkmodellen biedt nieuwe kansen voor het bevorderen van welzijn. Werkgevers kunnen:
- Technologische ondersteuning bieden zodat werknemers comfortabel en met de juiste tools vanop een andere plek (bijvoorbeeld thuis) kunnen werken;
- Duidelijke verwachtingen en doelen stellen, om verwarring en stress te verminderen;
- In vacatures de mogelijkheid van hybride werk benadrukken om nieuwe talenten aan te trekken. Vooral voor jonge mensen (met kinderen) is dit een belangrijk element.
Een veilige werkplek voor iedereen
Een veilige werkplek is een plek waar iedereen zich gezien en gehoord voelt. Er zijn altijd gebieden binnen Diversiteit & Inclusie die meer aandacht kunnen krijgen. Bijvoorbeeld beter oog hebben voor professionals met een beperking. Veel werkzoekenden met een beperking lopen ondanks hun capaciteiten nog vaak tegen barrières aan.
Een veilige werkplek voor iedereen creëer je door:
- Diverse teams: stel diverse teams samen en moedig verschillende perspectieven aan;
- Inclusieve cultuur: creëer een cultuur waarin iedereen zich welkom voelt en waar discriminatie geen plaats heeft;
- Opleidingen en workshops: organiseer opleidingen en workshops over diversiteit en inclusie.
Houd de vinger aan de pols
Het toenemend belang van welzijn is een trend die niet zal verdwijnen. Door aandacht te besteden aan het welzijn van medewerkers, kan je een positieve en inclusieve werkplek creëren waarin iedereen kan ontwikkelen en groeien.
Als HR-professional is het essentieel om de vinger aan de pols te houden binnen jouw organisatie. Officient biedt een krachtige tool om HR analytics te volgen en inzicht te krijgen in belangrijke aspecten. Met onze software kun je eenvoudig en efficiënt HR-gegevens analyseren en visueel weergeven in begrijpelijke grafieken. Hierdoor kun je gerichte acties ondernemen om jouw werkomgeving te bevorderen en te optimaliseren. Zo kan je bijvoorbeeld de gender- of leeftijdsverhoudingen meten aan de hand van grafieken. Bekijk hier hoe je HR-data door een andere bril kan bekijken.