HR & Salaris
Aandacht voor welzijn maakt gelukkigere werknemers
Elke werkgever heeft de verantwoordelijkheid om zijn of haar werknemers op de juiste manier te ondersteunen. Of het nu gaat over de juiste tools in handen geven zodat ze hun werk efficiënt kunnen uitvoeren of een welzijnsbeleid opzetten: werknemers moeten zich goed kunnen voelen in hun job en op de werkvloer. In deze blog gaan we dieper in op het belang van welzijn, diversiteit en inclusie binnen de organisatie, en hoe we werknemers mentaal en fysiek fit kunnen houden.
Een inclusieve werkplek is een gezonde werkplek
Een organisatie die zich richt op het welzijn van werknemers zal ook oog hebben voor diversiteit en inclusie. Dat betekent dat iedereen zich gezien en gehoord voelt, ongeacht hun achtergrond, gender, leeftijd of andere kenmerken. Een inclusieve werkplek stimuleert creativiteit, innovatie en een gevoel van samenhorigheid. Het vermindert ook de kans op burn-out en het aantal ziekmeldingen.
Hoe meet je welzijn?
Het welzijn op de werkvloer kan je meten en opvolgen door regelmatig een enquête uit te sturen. Vraag aan je medewerkers wat ze nodig hebben om zich beter te voelen op het werk. Een enquête lijkt ‘old school’, maar het is nog steeds een goede manier om te achterhalen wat mensen denken of willen. Door zoveel mogelijk assumpties te elimineren, wordt het welzijnsbeleid een stuk efficiënter.
Vragen die je kan stellen in welzijnsenquêtes:
- Heb je het gevoel dat er aandacht is voor inclusie?
- Heb je het gevoel dat er aandacht is voor innovatie?
- Heb je het gevoel dat er kansen zijn om te groeien?
- Heb je het gevoel dat er aandacht is voor emotionele en fysieke veiligheid?
- Heb je het gevoel dat er aandacht is voor mentale gezondheid?
Op basis van de antwoorden kan je knelpunten binnen de organisatie vinden. Vervolgens is het aan HR en management om samen acties en initiatieven te plannen die in lijn liggen met de bevindingen.
Houd je werknemers mentaal en fysiek fit
Een goede mentale en fysieke conditie is cruciaal voor de productiviteit en het algemene welzijn van werknemers. Je kan de mentale en fysieke gezondheid onderhouden door verschillende initiatieven zoals:
- Regelmatige mentale en fysieke check-ups: moedig werknemers aan om regelmatig naar de dokter te gaan en hun (mentale) gezondheid te laten evalueren;
- Fitness- en mindfulnessprogramma's: bied gratis of betaalbare fitness- en yoga- of meditatiecursussen aan;
- Gezonde voeding: voorzie gezonde eetopties in de kantine en moedig gezonde eetgewoonten aan.
Mentaal welzijn is cruciaal
Eén ding is zeker: welzijn op de werkvloer is belangrijk voor de werving en het behoud van talenten. Mentaal welzijn is een essentieel onderdeel van het algemene welzijn.
Tips om de werkdruk te verminderen en afwezigheden door stress te voorkomen:
- Realistische deadlines: vermijd onhaalbare deadlines en zorg voor een evenwichtige werkdruk;
- Opleidingen en trainingen: bied opleidingen en trainingen over stressmanagement en mentale gezondheid aan;
- Open communicatie: bevorder een open communicatiecultuur waarin werknemers zich veilig voelen om hun zorgen en problemen te delen.
In onze HR Masterclass vertelt Ralf alles wat je moet weten over langdurige stress, de biologische mechanismes achter langdurige stress, deconnectie, en de impact op ons lichaam en onze geest.
In deze webinar vragen we Elke Haemelynck, founder van Happy Humans, met welke welzijnsacties je makkelijk kan starten. En ook: waarom zou je samenwerken met een externe voor intern welzijn? Hoe krijg je iedereen mee op de welzijnskar? En meer...
Balans tussen werk en privé
De balans tussen werk- en privéleven is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de werknemer en de werkgever. Het is essentieel dat beide partijen samenwerken om een gezonde werkomgeving te creëren waarin werknemers zich zowel professioneel als persoonlijk kunnen ontwikkelen. Dit vereist open communicatie over verwachtingen, grenzen en behoeften. De juiste balans vinden, helpt niet alleen de werknemer, maar verbetert ook de algehele productiviteit en werktevredenheid binnen het bedrijf.
Tips om hierbij te helpen:
- Flexibele werktijden: bied flexibele uren en de mogelijkheid om thuis te werken;
- Voldoende verlof: bied voldoende verlofdagen en moedig werknemers aan om deze ook daadwerkelijk op te nemen;
- Persoonlijke ontwikkeling: bied opleidingskansen en groeimogelijkheden.
De arbeidsdeal introduceerde het recht op deconnectie. Dat gaat erover dat mensen het recht hebben om zich buiten de werkuren niet te connecteren met hun werk via digitale tools zoals smartphone of e-mail. Wanneer een bedrijf twintig of meer werknemers in dienst heeft, dan geldt er een recht op deconnectie. Dit recht helpt werknemers om tijdens hun vrije uren afstand te nemen van hun job, wat belangrijk is voor hun werk-privébalans en mentale welzijn.
Groei van hybride werkmodellen
De opkomst van hybride werkmodellen biedt nieuwe kansen voor het bevorderen van welzijn. Werkgevers kunnen:
- Technologische ondersteuning bieden zodat werknemers comfortabel en met de juiste tools vanop een andere plek (bijvoorbeeld thuis) kunnen werken;
- Duidelijke verwachtingen en doelen stellen, om verwarring en stress te verminderen;
- In vacatures de mogelijkheid van hybride werk benadrukken om nieuwe talenten aan te trekken. Vooral voor jonge mensen (met kinderen) is dit een belangrijk element.
Een veilige werkplek voor iedereen
Een veilige werkplek is een plek waar iedereen zich gezien en gehoord voelt. Er zijn altijd gebieden binnen Diversiteit & Inclusie die meer aandacht kunnen krijgen. Bijvoorbeeld beter oog hebben voor professionals met een beperking. Veel werkzoekenden met een beperking lopen ondanks hun capaciteiten nog vaak tegen barrières aan.
Een veilige werkplek voor iedereen creëer je door:
- Diverse teams: stel diverse teams samen en moedig verschillende perspectieven aan;
- Inclusieve cultuur: creëer een cultuur waarin iedereen zich welkom voelt en waar discriminatie geen plaats heeft;
- Opleidingen en workshops: organiseer opleidingen en workshops over diversiteit en inclusie.
Houd de vinger aan de pols
Het toenemend belang van welzijn is een trend die niet zal verdwijnen. Door aandacht te besteden aan het welzijn van medewerkers, kan je een positieve en inclusieve werkplek creëren waarin iedereen kan ontwikkelen en groeien.
Als HR-professional is het essentieel om de vinger aan de pols te houden binnen jouw organisatie. Officient biedt een krachtige tool om HR analytics te volgen en inzicht te krijgen in belangrijke aspecten. Met onze software kun je eenvoudig en efficiënt HR-gegevens analyseren en visueel weergeven in begrijpelijke grafieken. Hierdoor kun je gerichte acties ondernemen om jouw werkomgeving te bevorderen en te optimaliseren. Zo kan je bijvoorbeeld de gender- of leeftijdsverhoudingen meten aan de hand van grafieken. Bekijk hier hoe je HR-data door een andere bril kan bekijken.