HR & Salaris

4 HR-trends om in de gaten te houden

De HR-sector staat nooit stil. Van een snel veranderende arbeidsmarkt tot de toenemende rol van technologie: trends — en de bijhorende uitdagingen — volgen elkaar snel op. Welke trends spelen vandaag een belangrijke rol? En hoe beïnvloeden ze de manier waarop organisaties hun menselijk kapitaal managen? We lichten vier cruciale HR-trends toe.

1. Strategisch talentmanagement houdt talenten in huis

Met de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt wordt het steeds belangrijker voor bedrijven om niet alleen talent aan te trekken, maar ook om strategisch te investeren in de ontwikkeling van dit talent. Als HR-professional speel je een cruciale rol bij het ontwikkelen en behouden van medewerkers met veel potentieel. Je identificeert, evalueert en ontwikkelt talent binnen je organisatie.

  • Vaardigheden en competenties worden de hoekstenen van werving en selectie. Bedrijven richten zich meer op wat een kandidaat kan en minder op traditionele criteria zoals opleiding en ervaring.
  • Stagiairs vormen duidelijk een win-winsituatie: ze bieden starters de kans om zich te ontwikkelen en tegelijkertijd kunnen ze worden voorbereid op een functie binnen jouw organisatie.
  • Oudere werknemers worden gezien als een onmisbare bron van kennis en ervaring. Door hen in te zetten als mentors of coaches kunnen bedrijven waardevolle inzichten en stabiliteit binnen hun teams bevorderen.
  • Generatie Z hecht veel waarde aan authenticiteit en transparantie, eigenschappen die ze ook verwachten van hun werkgevers

2. Welzijn en mensgericht leiderschap worden steeds belangrijker

Welzijn — zowel fysiek als mentaal — op de werkvloer krijgt een steeds centralere rol binnen HR-strategieën. Het toenemend belang ervan is een trend die niet zal verdwijnen. Door aandacht te besteden aan het welzijn van medewerkers creëer je een positieve en inclusieve werkplek waar iedereen kan groeien en zich kan ontwikkelen. Mensgericht leiderschap is de sleutel tot een gelukkige, gezonde en productieve werknemersgroep. Eén ding is zeker: welzijn is cruciaal voor de werving en het behoud van je talent.

  • Mentaal welzijn blijft een aandachtspunt, vooral in een tijd waarin werknemers steeds meer stress en druk ervaren. Het bevorderen van een positieve mentale gezondheid is essentieel om veerkrachtige en gemotiveerde teams te hebben;
  • Remote en hybride werkmodellen winnen verder aan terrein, mede gedreven door de technologische vooruitgang die deze flexibiliteit mogelijk maakt;
  • Een betere balans tussen werk en privé is voor de werkende Belg een topprioriteit. Bovendien bestaat het recht van de werknemer om zich buiten de werkuren niet te connecteren met het werk via smartphone, pc, e-mail…;
  • Diversiteit en inclusie blijven belangrijk, met strategieën die niet alleen gericht zijn op het aannemen van divers personeel, maar ook op het creëren van een ondersteunende en inclusieve werkcultuur.

3. Opleiding en ontwikkeling is de sleutel tot (persoonlijke) groei

In een wereld die voortdurend verandert, is opleiding en ontwikkeling de enige constante. Door zich te verbeteren en aan te passen, kunnen medewerkers zorgen voor een duurzame carrière en persoonlijke groei. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers zich blijven ontwikkelen?

Bijscholing en omscholing zijn cruciaal geworden, aangezien technologische vooruitgang en veranderende industrieën nieuwe vaardigheden vereisen;

  • Soft skills, zoals emotionele intelligentie en samenwerkingsvermogen, worden steeds belangrijker, naast de traditionele technische vaardigheden;
  • De arbeidsdeal is gericht op het moderniseren van de arbeidswetgeving en het verhogen van de werkzaamheidsgraad, wat nieuwe kansen en uitdagingen voor HR-professionals met zich meebrengt;
  • Het Federal Learning Account brengt dan weer een nieuwe belangrijke taak voor de werkgevers: ze moeten opleidingsgegevens nauwkeurig bijhouden.

 

Wil je meer leren over opleidingen, trainingen en de ontwikkeling van medewerkers? Bekijk onze HR Masterclass over trainingen met Elsie van Geit (Cevora)

4. De opmars van technologie in HR

De invloed van technologie op HR-processen kan niet worden onderschat, denk maar aan tools met artificiële intelligentie (AI). In een wereld waarin technologie snel evolueert, zijn de gevolgen voor de werkplek zowel boeiend als uitdagend.

  • Gebruik cloudoplossingen zoals Officient die de nodige flexibiliteit bieden, en andere voordelen zoals:

    ✅ Makkelijk delen en centraal beheren van documenten
    ✅ Eenvoudig medewerkers hun eigen data laten beheren met de Self Service-app
    ✅ Makkelijk onboarden en contracten laten ondertekenen met digitale handtekening
    ✅ Een overzichtelijke kalender bijhouden met payroll-integratie
    ✅ Nauwgezet prestaties en groei opvolgen
    ✅ Makkelijk verlofaanvragen beheren
    ✅ Direct en vlot communiceren met medewerkers
  • AI in HR-processen helpt bij het automatiseren van taken, verbeteren van de efficiëntie en ondersteunen van datagedreven besluitvorming.
  • Digitale werving en selectie: haal alles uit digitale tools zodat je snel de juiste kandidaat vindt. In deze HR Masterclass vertelt Anjela hoe je deze tools gebruikt en waarom je moet blijven experimenteren.
  • Datagedreven werkgeluk meten biedt organisaties de mogelijkheid om snel en effectief in te spelen op veranderingen binnen de dynamische arbeidsmarkt. Hoe helpen deze inzichten je bedrijf vooruit? En hoe zet je zo om in acties? Deze gids helpt je op weg.

Speel sneller in op veranderingen

In een wereld die voortdurend evolueert, is het essentieel voor organisaties om zich aan te passen en voor te bereiden op de uitdagingen en kansen van de toekomst. De vier trends benadrukken de noodzaak voor flexibiliteit, inclusie, voortdurende ontwikkeling en technologische integratie. Door deze trends nu al in je HR-strategie op te nemen, kan je organisatie een sterke positie innemen in een steeds veranderende arbeidsmarkt. In de volgende blogs gaan we telkens dieper in op elk van deze trends.

In elk groeiend bedrijf komt bij HR-management een berg administratie kijken die veel kostbare tijd vergt. Het goede nieuws? Officient brengt overzicht, efficiëntie en nog veel meer. Wil je weten hoe je meer uit je HR-administratie kan halen, vraag hier je demo aan.

BE Select your country