HR & Salaris

Wat betekent de arbeidsdeal voor werkgevers en werknemers?

In juni 2022 raakte de Belgische regering het na lang onderhandelen eens over de zogenaamde arbeidsdeal. Sinds november van dat jaar is de deal, die een aantal nieuwe manieren van werken vooropstelt, in een wet gegoten. Maar wat houdt de arbeidsdeal concreet in? En wat betekent deze arbeidsdeal voor werkgevers en werknemers?

Wat is de arbeidsdeal?

De laatste jaren heeft een verschuiving plaatsgevonden in de manier waarop mensen werken (telewerken, e-commerce, platformeconomie). De arbeidsdeal is een reactie op de veranderende arbeidsmarkt en de behoefte aan een meer flexibele en inclusieve werkomgeving. De wet van 2022 omvat een reeks maatregelen die gericht zijn op het verbeteren van de werkomstandigheden voor werknemers en het stimuleren van de arbeidsmarkt.

Concreet heeft de arbeidsdeal twee doelen:

  • Het arbeidsrecht hervormen om in te spelen op de nieuwe manieren van werken en tegelijk meer flexibiliteit toe te staan, zowel voor werkgevers als werknemers. Er wordt gestreefd naar een beter evenwicht tussen werk- en privéleven;
  • De werkzaamheidsgraad tegen 2030 op te trekken tot 80%.

De vier belangrijkste punten van de arbeidsdeal

  1. Flexibiliteit en Werkbaar Werk:
    De arbeidsdeal stelt voor om flexibel werken te bevorderen. Dit houdt in dat werknemers meer mogelijkheden krijgen om hun werkuren en -locaties aan te passen aan hun persoonlijke situatie, wat bijdraagt aan een betere werk- en privébalans.
  2. Meer opleidingskansen:
    Een belangrijk onderdeel van de arbeidsdeal is de nadruk op bijscholing en levenslang leren. De overheid wil dat elk individu de kans krijgt om zich continu professioneel te ontwikkelen, wat essentieel is in een snel veranderende arbeidsmarkt. Wil je meer leren over opleidingen, trainingen en de ontwikkeling van medewerkers? Bekijk onze HR Masterclass over trainingen met Elsie van Geit (Cevora).
  3. Welzijn op het werk:
    Er wordt aandacht besteed aan het welzijn van werknemers. Maatregelen om burn-outs te voorkomen en een gezonde werkplek te bevorderen, zijn cruciaal om werknemers gezond en productief te houden.
  4. Toegankelijkheid van de arbeidsmarkt:
    De arbeidsdeal beoogt een inclusievere arbeidsmarkt waar iedereen kansen krijgt. Dit omvat onder meer initiatieven om langdurig werklozen te herintegreren in het arbeidsproces. Leerplekwerken is een oplossing om een aantal problemen rond toegankelijkheid op te lossen. Hoe begin je met leerplekwerken? In deze HR Masterclass legt Julie De Weerdt van Aluminium Duffel het uit.

De impact op werkgevers

Voor werkgevers biedt de arbeidsdeal kansen om hun werkkrachten efficiënter in te zetten en te investeren in hun ontwikkeling. Dat leidt tot meer gemotiveerde werknemers en een hogere productiviteit. Tegelijkertijd vereist het een aanpassing in de manier waarop werk georganiseerd wordt, wat initieel een uitdaging kan zijn.

De beste talenten aantrekken om elke uitdaging aan te kunnen? Ontdek hier hoe diversiteit op de werkvloer als middel kan worden ingezet bij de zoektocht naar talenten.

De impact voor werknemers

Voor werknemers biedt de arbeidsdeal meer flexibiliteit en ondersteuning in hun professionele ontwikkeling. De kans is groot dat werknemers daardoor meer tevreden zijn in hun job en een betere balans tussen werk en privé vinden. De uitdaging voor werknemers? Het vraagt om een proactieve houding in het beheren van de eigen carrière en ontwikkeling.

Het Federal Learning Account: levenslang leren opvolgen

De arbeidsdeal verplicht werkgevers met twintig of meer werknemers om een jaarlijks opleidingsplan op te stellen. Het Federal Learning Account is een online platform waarop werkgevers de gevolgde opleidingen, zowel formeel als informeel, moeten registreren.

Het Federal Learning Account of FLA vloeit voort uit de arbeidsdeal, maar wordt ingevoerd via een andere wet gepubliceerd op 1 april 2024. De bedoeling van het FLA is dat het volgen van opleidingen en het beheren van opleidingsrechten eenvoudiger en transparanter worden. Zowel de werkgever als de werknemer zullen op deze manier beter geïnformeerd zijn.

De arbeidsdeal: een ambitieus plan?

De arbeidsdeal is een ambitieus initiatief. Door in te zetten op flexibiliteit, ontwikkeling, welzijn en inclusiviteit streeft de deal naar een arbeidsmarkt die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.

Werkgevers en werknemers zullen moeten samenwerken om de kansen die deze deal biedt, volledig te benutten. Levenslang leren is hierbij essentieel. Geen makkelijke opdracht. Want hoe zorg je er als HR-verantwoordelijke voor dat medewerkers hun professionele groei in eigen handen nemen? Hoe stel je een jaarlijks opleidingsplan op dat werkt? Laat ons helpen. Ontdek hoe onze expertise jouw organisatie kan ondersteunen: vraag hier je demo aan.

BE Select your country