HR & Salaris

Talenten aantrekken en houden op een krappe en concurrerende arbeidsmarkt: hoe doe je dat?

De cijfers van de Exact KMO Barometer 2024 liegen er niet om: de helft (51%) van de kmo’s in ons land kampt met personeelstekort. 33% van de kmo-bedrijfsleiders ziet het aanwerven van talent dan ook als de grootste uitdaging in de komende twee tot drie jaar. Om die uitdaging het hoofd te bieden, is het belangrijk om te investeren in talent. Talent management is geen buzzword, maar een essentieel onderdeel van het wervings- en selectieproces.

Opleiding versus vaardigheden

De traditionele selectiecriteria spelen minder dan vroeger een rol bij sollicitaties. Diploma’s en aantal jaren werkervaring zijn niet langer de enige maatstaven om een kandidaat te beoordelen. Er wordt steeds meer gekeken naar de specifieke talenten van een kandidaat. Cruciaal in het arsenaal van vaardigheden en competenties: de juiste mindset om snel en effectief bij te dragen aan de organisatie. Die verschuiving vereist een nieuwe aanpak in het wervings- en selectieproces: assessments en praktijkopdrachten spelen hier een belangrijke rol.

Als je de juiste kandidaat hebt gevonden, is het belangrijk dat hij zijn vaardigheden en competenties verder kan blijven ontwikkelen. Exact zet bijvoorbeeld hard in op het persoonlijk ontwikkelingstraject van collega’s. Lees meer in dit artikel waarin Florien de Nijs, Chief HR Officer bij Exact, spreekt over de Future Ready Workforce. “Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om deze generatie te helpen en ervoor te zorgen dat ze weerbaar zijn voor de snelle veranderingen om hen heen.”

Traineeships voor starters

Als talentmanager weet je het: traineeships (of leerplekwerken) zijn een mooie manier om hoogopgeleide starters binnen te halen. Je geeft talenten de kans om kennis te maken met verschillende afdelingen en helpt hen om zich te ontwikkelen tot professionals. Tegelijkertijd stoom jij hen klaar voor een functie binnen jouw organisatie. Een win-win dus.

Leerplekwerken is een goede oplossing voor meerdere problemen zoals: the war for talent, employer branding, de instroom van hoogopgeleide medewerkers in het werkveld. Maar hoe begin je eraan? In deze HR Masterclass legt Julie De Weerdt van Aluminium Duffel het uit.

Oudere werknemers zijn een bron van ervaring

De tijd dat oudere werknemers stilletjes worden opzijgeschoven, is voorbij. Ze zijn een bron van kennis die niet te negeren valt en kunnen een waardevolle bijdrage leveren als mentors of coaches voor jongere collega's. Niet alleen omdat ze veel ervaring hebben, maar ook omdat ze een andere kijk op het werk kunnen bieden.

Oudere werknemers als mentors inzetten, levert dubbele winst op: jongere werknemers profiteren van de ervaring en kennis van hun collega's, oudere werknemers voelen zich meer gewaardeerd en betrokken bij de organisatie. Dat kan leiden tot een hogere werktevredenheid en een lagere personeelsrotatie.

Verschillende generaties zijn nodig in elke organisatie. Maar wees je er ook van bewust dat elke generatie andere noden of wensen heeft. Vijftigers vinden andere dingen belangrijk in het leven dan jongere generaties.

Gen-Z: de toekomst van de werkvloer

Generatie Z (Gen-Z) staat op het punt om een prominente plek in te nemen op de werkvloer. Deze generatie heeft technologie in de vingers zitten, is niet bang om grenzen te stellen en kiest voor openheid en transparantie. Ze brengt zonder twijfel een nieuwe dynamiek in de werkplek.

Het is belangrijk om de behoeften en verwachtingen van Gen-Z te begrijpen en er op in te spelen. Dat kan variëren van flexibele werktijden tot de mogelijkheid om thuis te werken. Door een werkplek te creëren die aansluit bij de waarden en behoeften van Gen-Z, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat deze generatie zich thuisvoelt en zich volop kan inzetten voor de organisatie.

Retentie, de sleutel tot een sterke workforce

Personeelstekorten en een toenemende concurrentie om talent zijn de norm geworden. Het juiste talent vinden en aan je organisatie binden, is één uitdaging. Dat talent langdurig kunnen houden, is een andere. Door een sterke retentiestrategie te implementeren, kunnen organisaties voorkomen dat ze kostbare tijd en middelen investeren aan voortdurende wervingen. Op die manier laten werkgevers ook aan hun medewerkers zien hoeveel belang ze hechten aan welzijn en tonen ze hun waardering.

Always be learning

De uitdagingen van een krappe arbeidsmarkt het hoofd bieden, kan enkel door te investeren in talent. Talenten ondersteunen, is cruciaal. Hoe doen we dat bij Exact? Door één van onze bedrijfswaarden ‘Always be Learning’ te vertalen in onze strategie. Die waarde heeft betrekking op de ontwikkeling van onze collega’s. We kijken naar de vaardigheden van de toekomst: wat moeten mensen kunnen en kennen en hoe zorgen we ervoor dat mensen dat zich eigen maken?”

Benieuwd hoe het is om te werken bij Officient? Ga eens naar https://www.exact.com/benl/werken-bij

BE Select your country