Nieuws

4 ontwikkelingen die kenmerkend zijn voor het bedrijfsleven in 2023

4 ontwikkelingen die kenmerkend zijn voor het bedrijfsleven in 2023

En tips om erop te anticiperen van Joep Hoeks, Chief Product Officer bij Exact

Ondernemen is vooruitzien. Alleen kan dat best moeilijk zijn een tijd waarin ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. De afgelopen jaren stonden ondernemers in België al voor flinke uitdagingen en dat zal in 2023 niet anders zijn. Gelukkig is meer dan ooit gebleken dat we allemaal in staat zijn om te veranderen en dat bedrijven erg inventief en wendbaar kunnen zijn, eigenschappen die ook dit jaar van pas zullen komen. Benieuwd welke ontwikkelingen een hoofdrol spelen in het bedrijfsleven anno 2023? We legden de vraag voor aan onze Chief Product Officer Joep Hoeks. In dit artikel zet hij vier ontwikkelingen in de kijker en deelt hij tips om erop te anticiperen.

1. Blijf inflatie en de krappe arbeidsmarkt de baas, zet in op efficiëntie en automatisering

De economische vooruitzichten zijn matig. De Rabobank verwacht een economische groei van circa 0,6% in 2023. Schaarste van materialen, personeelstekorten en stijgende prijzen zijn de belangrijkste oorzaken van de langzame groei. De inflatie, die in 2022 nog tot een recordhoogte van bijna 12% steeg, zal in 2023 dalen naar circa 4,2%. De impact op onze portemonnee is daarmee nog altijd groot en dat zien we terug in de uitgaven. Zowel consumenten als bedrijven blijven in 2023 zuinig en terughoudend. Op vlak van bedrijfsinvesteringen wordt een krimp van 0,3% verwacht.

Hoe ga je daar als organisatie mee om? Joep Hoeks, Chief Product Officer bij Exact, geeft advies: “Allereerst raad ik aan om efficiëntie hoog op de bedrijfsagenda te plaatsen. De inflatie is momenteel hoog en dus wil je kosten zo veel mogelijk beperken. In de praktijk zien we dat daar vaak nog veel winst te behalen valt. Breng je bedrijfsprocessen daarom eens goed in kaart, dat vergroot het inzicht in je organisatie. Digitalisering kan daarbij helpen. Door cijfers digitaal en realtime beschikbaar te hebben, kan je ook beter onderbouwde zakelijke beslissingen nemen. Een volgende stap is automatisering. Door bedrijfsprocessen zoals de administratie of je in- en verkoopproces te automatiseren op basis van digitaal beschikbare gegevens, kan je sneller werken. Zo werk je efficiënter: je bespaart tijd en geld.”

2. Kies voor technologische innovatie mét human touch

In een wereld die continu verandert, is meebewegen van groot belang. Cloud computing, data-analyse en kunstmatige intelligentie (AI) zijn technieken die al een tijdje bestaan. Misschien merk je het niet altijd, maar onbewust maakt vrijwel iedereen er gebruik van. Een actueel voorbeeld is ChatGPT. Zoals je vast in het nieuws gezien hebt, zetten leerlingen en studenten deze slimme chatbot massaal in om hun huiswerk te maken. Ook in het bedrijfsleven zijn deze technieken onmisbaar en anno 2023 moet je hier echt in investeren. Denk aan chatbots die 24/7 vragen kunnen beantwoorden en een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn voor de klantenservice. Of denk aan slimme algoritmes die informatie over trends uit bedrijfsgegevens halen, waardoor je voorraad altijd up-to-date is en er geen misverstanden met klanten ontstaan.

“Technologie is absoluut een must. Maar bedrijven die het verschil maken, blijven ook oog hebben voor het menselijke aspect”, vervolgt Joep Hoeks. “Zij zetten technologische innovatie niet in om mensen te vervangen, maar om hen vrij te maken voor kwalitatievere werkzaamheden. Als software gericht is op eenvoudige, routinematige taken, kunnen mensen worden ingezet in creatievere posities. Denk aan adviesfuncties waarmee collega’s echt een meerwaarde kunnen zijn voor je klanten en de kans hebben om een relatie met hen opbouwen. Tot voor kort wilden we vooral alles zelf regelen en zo min mogelijk contact hebben met een bedrijf, maar in 2023 worden sterke klantrelaties en persoonlijk contact weer hoog in het vaandel gedragen. Kortom: automatiseer waar je kan, zodat je altijd mensen beschikbaar hebt waar je het wilt.”

3. Doe het veilig: cyberbeveiliging is belangrijker dan ooit en overal in de organisatie

Zoals blijkt uit punt één en twee, is cyberbeveiliging belangrijker dan ooit. We vertrouwen allemaal steeds meer op de digitale wereld, want die stelt ons in staat snel en efficiënt te werken. We slaan gegevens op en delen ze massaal, zeker nu hybride werken in de cloud de standaard is. En daarin schuilt een mogelijk risico, zoals diefstal van gevoelige bedrijfsinformatie of misbruik van persoonsgegevens. Dat wil je als bedrijf voorkomen, want het brengt je organisatie en imago enorme schade toe. Gelukkig zien we dat cyberbeveiliging bij steeds meer bedrijven onderdeel van de bedrijfsvoering is en niet iets dat alleen de verantwoordelijkheid van de IT-collega’s is. Deze ontwikkeling verdient ook in 2023 de aandacht. Want je beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel. Er hoeft dus maar één collega op een link in een phishingmail te klikken en de hele organisatie loopt gevaar.

Ook binnen Exact werken we dagelijks met veel data. Joep Hoeks: "Wist je dat meer dan 550.000 boekhoudingen en ruim 2.000 collega's hun gegevens aan ons toevertrouwen? Gegevens- en cyberbeveiliging spelen dan ook een cruciale rol in ons bestaan. Een paar praktische tips voor de lezer? Maak gebruik van meervoudige authenticatie en laat gebruikers van je programma’s altijd twee stappen nemen om in te loggen. Bijvoorbeeld een wachtwoord en een code die per sms wordt toegestuurd. Maak ook gebruik van sterke wachtwoorden, die zijn lang, uniek en willekeurig samengesteld. Wachtwoordbeheer-apps zijn handige tools die wachtwoorden voor je aanmaken en onthouden. Tot slot: update je software altijd. Exact-software wordt altijd automatisch van de laatste updates voorzien, maar zorg er zelf ook voor dat andere programma’s up-to-date zijn. Schakel daarom bijvoorbeeld automatische updates in. Zo voorkom je dat programma’s verouderen en zorg je dat de beveiliging ervan up-to-date is.”

4. Maak het verschil en onderneem verantwoord

2022 heeft ons pijnlijk duidelijk gemaakt dat we niet langer afhankelijk willen zijn van fossiele brandstoffen. Vermindering van de CO2-uitstoot is een goede stap, maar verantwoord ondernemen gaat natuurlijk veel verder dan dat. Verantwoord ondernemen creëert een meerwaarde voor mens, maatschappij en milieu. Bedrijven die ten koste van al deze zaken alleen maar voor maximale winst gaan, zijn nu echt passé. In 2023 heb je als organisatie de brede taak om de wereld een stukje beter te maken. Op ecologisch, maar ook op maatschappelijk vlak. Kan je zuiniger produceren? Kan je milieuvriendelijke materialen gebruiken? Maar ook: zorg dat je medewerkers een goede werk-privébalans ervaren en lever een bijdrage aan de lokale omgeving van je bedrijfslocaties. Doe dit bij voorkeur samen met andere bedrijven in je supplychain, want samen heb je veel meer impact. Bovendien wordt het meten van die impact in 2023 steeds belangrijker, zo blijkt ook uit dit artikel van de Kamer van Koophandel. Zeggen dat je verantwoord onderneemt, is dus niet genoeg: je moet het kunnen bewijzen. Daar zijn strategische plannen voor nodig en je moet transparant zijn in de resultaten die je boekt. Dat geldt niet alleen voor grote bedrijven, ook kmo's moeten eraan geloven.

“Ook binnen Exact hechten we veel waarde aan verantwoord ondernemen en dat is voor mij persoonlijk een van de redenen waarom ik graag bij Exact werk. Verantwoord ondernemen is een integraal onderdeel van onze bedrijfsstrategie. We onderstrepen onze ambities met een programma voor verantwoord ondernemen dat gebouwd is op een aantal strategische initiatieven, waaronder vermindering van ons energieverbruik en CO2-uitstoot, het bevorderen van diversiteit en inclusiviteit binnen ons bedrijf en bijdragen aan de lokale gemeenschap. Een voorbeeld dat ik graag wil uitlichten en hoop anderen mee te inspireren, zijn onze Giving Back Days. Elk jaar mogen alle ruim 2.000 collega's drie werkdagen aan vrijwilligerswerk naar keuze besteden. Jaarlijks zijn dat dus duizenden dagen waarop we een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Collega’s helpen bijvoorbeeld mee met het opknappen van speeltuinen, het inpakken van voedselpakketten bij de voedselbank, of ze begeleiden activiteiten voor ouderen. Het zijn maar enkele voorbeelden, maar het werk is van grote betekenis”, aldus Joep Hoeks.

We kunnen concluderen dat mens en technologie steeds meer met elkaar verbonden zullen worden in 2023. Joek Hoeks besluit: “Precies, en dat uit zich niet alleen in bedrijfsprocessen, maar ook in de bedrijfsvoering.”
BE Select your country