Steeds meer kennis en vaardigheden verwacht van een financieel directeur
Wemmel, 17 februari 2022 – Een kwart van de Belgische ondernemingen geeft aan dat de CFO ook strategisch advies en data-analyses moet aanleveren. Dat blijkt uit de KMO-barometer van business softwareleverancier Exact. Het takenpakket van de moderne CFO bestaat al een hele tijd uit meer dan enkel boekhouden en rapporteren. Bedrijven doen ook steeds vaker beroep op de andere expertises van een CFO. Dit zorgt ervoor dat de agenda van de financieel directeur steeds evolueert.
“Het takenpakket van een CFO is omvangrijker geworden en dat maakt het een hele interessante, maar ook uitdagende functie. Je moet je afvragen welke externe factoren invloed hebben op je bedrijfsmodellen en hoe je dit op een krachtige manier vóór je kan laten werken. Investeren in automatisering is dan ook een belangrijke stap om tijd vrij te houden voor bestuurlijke taken, zichtbaarheid binnen de organisatie en je rol als rechterhand van de CEO,” vertelt Alexander Rahusen, CFO van Exact.
Belangrijkste taken voor de CFO in 2022
De volgende vier taken gaan in 2022 een grotere rol spelen voor de CFO en het team:
1. Van boekhouden tot het geven van adviezen
Traditioneel gezien is de CFO verantwoordelijk voor de boekhouding. Dat blijkt ook uit de KMO barometer, een tweejaarlijks onderzoek uitgevoerd op vraag van Exact. Maar liefst 1 op de 3 (36 procent) bevraagde financiële directeurs van kmo’s geeft aan dat ‘boekhouding en rapportage’ de meeste tijd in beslag neemt. Maar deze verantwoordelijkheid breidt steeds meer uit: bijna 1 op de 4 ondervraagden beschouwt bredere bestuurlijke taken, zoals het geven van strategisch advies en het maken van data-analyses, als één van de belangrijkste kernactiviteiten van een CFO.
2. Met data-analyses vooruitkijken
Door het digitaliseren van boekhoudingen, komt er een enorme bron aan relevante data vrij. CFO’s die deze analyseren, kunnen steeds beter deelnemen aan gesprekken over de visie en strategieën van een bedrijf. Anno 2022 brengt de CFO dan ook niet enkel verslag uit, maar analyseert hij of zij ook de data om vervolgens in scenario’s te denken en datastructuren te koppelen en harmoniseren. Toch mag de financieel directeur niet blindelings vertrouwen op de hedendaagse technologie. Betrouwbare data combineren met een sterk ontwikkeld fingerspitzengefühl leidt tot de beste resultaten.
3. De backoffice
Naast snelheid, betrouwbaarheid en klantgericht werken, is efficiëntie van groot belang in 2022. Het is een grote uitdaging voor bedrijven om aan al deze wensen te voldoen. Maar met behulp van geoptimaliseerde werkprocessen kunnen bedrijven alles eenvoudig en logisch structureren. De CFO kan op zijn beurt samen met het team zoveel mogelijk informatie putten uit de bestaande backoffice systemen (denk Enterprise Resource Planning) en elke schakel van de volledige keten analyseren. 25 procent van de KMO’s geeft aan zich hier regelmatig mee bezig te houden.
4. Sectorkennis
Naast de nodige boekhoudkennis, is het voor een financieel directeur ook steeds belangrijker om te begrijpen hoe de sector precies in elkaar zit. Een belangrijke taak voor 28 procent van de respondenten is dan ook ‘compliance en control’. De CFO blijft dan ook maar best zo nauwlettend mogelijk op de hoogte van zowel interne als externe ontwikkelingen. Op basis van die kennis maakt hij/zij belangrijke financiële beslissingen voor het bedrijf.