Bouw

Zo maak je een bouwplanning (+ voorbeeld)

Bouwprojecten zijn complex. Ze vereisen veel experts, materialen en coördinatie. Met een bouwplan of bouwplanning leid je projecten in goede banen. Maar wat is een bouwplan precies? We leggen je alles uit over de planning van een bouwproject en geven een bouwplanning als voorbeeld.

Wat is een bouwplan?

Nog voor er één steen wordt gelegd, hebben aannemers, architecten en andere stakeholders al heel wat werk verzet. Bijvoorbeeld door een planning op te maken. Wat is een bouwplan? Wel, een bouwplan is eigenlijk een uiteenzetting van alles wat met de werken heeft te maken. Het is een omschrijving van hoe een bouwproject zal uitgevoerd worden, wie wat zal doen, hoe en wanneer. De planning is de basis voor een bouwproject. Een bouwplanning maken wordt vaak gezien als eerste stap in het bouwproces.

Bouwplanning met voorbeeld: 6 verschillende fases

Indien nodig kan er tijdens de werken nog gesleuteld worden aan de planning van een bouwproject, maar meestal ligt alles van tevoren vast in het bouwplan en wordt er in de uiteenzetting niet veel meer veranderd. Over het algemeen bestaat de planning voor een bouwproject uit zes fases. We geven hieronder een bouwplanning met die verschillende fases als voorbeeld.

Initiatiefase

De initiatiefase is het fundament van het bouwproject. De doelstellingen, verwachtingen en scope van het project worden vastgesteld door alle stakeholders. De initiatiefase draait bijvoorbeeld om het regelen van de juridische randvoorwaarden, haalbaarheidsstudies en voorlopige budgetten.

Ontwerpfase

In de ontwerpfase wordt het projectconcept verder uitgewerkt in gedetailleerde plannen. Denk aan de hoofdstructuur en lay-out. Architecten, ingenieurs en andere specialisten werken tijdens deze fase aan nauwkeurige bouwtekeningen en specificaties.

Voorbereidingsfase

In de voorbereidingsfase plan en organiseer je alle praktische aspecten van het bouwproject. Je ontwikkelt een gedetailleerde tijdsplanning, inclusief deadlines, en een kritieke padanalyse. In deze fase wil je een goed zicht hebben op essentiële tussenstappen die een invloed hebben op de totale planning. Je begint nu ook met de inkoop van materialen en het afsluiten van de definitieve contracten met aannemers en leveranciers.

Uitvoeringsfase

Misschien wel de belangrijkste fase van je bouwplan en dus cruciaal om een goede uiteenzetting te geven: de uitvoeringsfase. In deze fase starten de bouwactiviteiten. Nu is het belangrijk om voortdurend te monitoren en controleren. Het is ook verplicht om op een werf waar minstens twee aannemers werken uitvoeren, een veiligheidscoördinator aan te stellen. Die moet nagaan of alles veilig verloopt, zodat arbeidsongevallen vermeden worden.

Opleveringsfase

Tijdens de opleveringsfase rond je bouwwerkzaamheden af en bereid je je voor op de formele overdracht. Met een grondige inspectie controleer je of alles volgens afspraak is uitgevoerd. Eventuele tekortkomingen moeten eerst aangepakt worden voordat de officiële oplevering kan gebeuren. In deze fase wordt ook het postinterventiedossier of PID overgedragen aan de eigenaar. Dat dossier bevat alle informatie over de structuur van het gebouw en de technische aspecten, inclusief namen van aannemers, handleidingen, garanties en certificaten.

Nazorgfase

Tot slot, belangrijk om te voorzien in je overall planning van de bouw: nazorg. Tijdens de nazorgfase richt je je op eventueel onderhoud na de oplevering. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er gebreken ontstaan die nog vallen onder de verantwoordelijkheid van de aannemer. Ook kun je een follow-upafspraak maken met de betrokken partijen om het project te evalueren. Dat kan nuttige inzichten opleveren die je kunt meenemen naar volgende projecten.

Waarom een bouwplan met uitgebreide uiteenzetting opstellen?

Met bovenstaande bouwplanning als voorbeeld kan je al aan de slag. Maar waarom moet je eigenlijk een bouwplanning maken? Bij bouwprojecten komen veel verschillende aspecten kijken. Er zijn bovendien vaak risico’s door technische uitdagingen, weersomstandigheden en materiaaltekorten. En omdat bouwprojecten gefaseerd zijn, heeft een vertraging in het begin grote gevolgen voor de rest van de werken. Een bouwplanning maken ter voorbereiding van het project heeft een aantal grote voordelen:

  • Het maakt alle werkzaamheden overzichtelijk: Met een bouwplanning verduidelijk je welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, in welke volgorde, hoelang elke stap naar verwachting duurt en wie ervoor verantwoordelijk is.
  • Het verkleint de kans op vertragingen: Je start pas de werken op wanneer de benodigde materialen en specialisten aanwezig zijn. Een bouwplanning helpt bij het tijdig inplannen van alles en iedereen. Zo voorkom je last-minute beschikbaarheidsproblemen en vertragingen.
  • Het voorkomt onnodig hoge kosten: Onderaannemers plan je met een bouwplanning vroegtijdig in, voor de start van het project. Zo ben je verzekerd van hun beschikbaarheid. Zonder bouwplanning is de kans groter dat tussentijdse deadlines moeten verschoven worden. Plotse wijzigingen in de planning van deze onderaannemers en andere specialisten leiden dan vaak tot hoge kosten en problemen.
  • Het verhoogt de kwaliteit: Bouwplanningen verkleinen de kans op conflicten en problemen, zowel intern als met onderaannemers. Je maakt vooraf duidelijke afspraken, je kan tussentijds en achteraf keuzes beter verantwoorden en je voorkomt ad hoc wijzigingen in de uitvoering. Het werkt dus als een goede kwaliteitswaarborg.

Tips bij het maken van een planning voor een bouwproject

Geef (tussentijdse) deadlines duidelijk aan in de overall planning van de bouw: je wil liever niets missen, want dan moeten andere deadlines vaak mee opschuiven.
Houd rekening met langere wachttijden van andere partijen bij de overall planning want partners in de bouw hebben het druk. Tegelijkertijd kan een vergunningsaanvraag ook onverwacht veel tijd kosten.

Altijd en overal volledige controle over je projecten

Goed projectmanagement is de basis voor elk succesvol bouwproject. Exact Online Bouw ondersteunt je hierin. Beheer eenvoudig alle gegevens, krijg realtime inzicht in je verschillende bouwprojecten en houd grip op de situatie. Zo weet je waar je staat, optimaliseer je processen en bewaak je de voortgang van je projecten.

BE Select your country