Bouwprojecten zijn complex en vereisen samenwerkingen met veel partijen. Met een bouwkundig programma van eisen (PVE) maak je de vereisten voor de bouw of verbouwing en het eindresultaat voor iedereen duidelijk. Je ontdekt hier hoe je een PVE kan opstellen. We geven je ook een stappenplan mee voor een programma van eisen voor de bouw als voorbeeld.
Wat is een programma van eisen en waarom is het belangrijk bij elk gebouw?
Een duidelijk programma van eisen is onmisbaar bij de bouw of verbouwing van een project. Je werkt met grote budgetten en er is steeds een risico dat er iets fout gaat. In een programma van eisen leg je alle wensen, eisen en vragen rondom een bouwproject vast in een gedeeld document. Hiermee kader je de opdracht voor de verschillende stakeholders.
Met een programma van eisen kun je:
- wensen en eisen inzichtelijk maken en overeenstemming bereiken;
- de aansprakelijkheid voor het resultaat juridisch vastleggen;
- onnodige vertragingen in het project voorkomen;
- budgetoverschrijdingen verminderen.
Programma van eisen voor kleinere bouwprojecten
Een bouwkundig programma van eisen wordt vaak opgesteld bij grote projecten in de bouw. Toch is het net zo waardevol om dit ook bij kleinere bouwprojecten te doen. Zo profiteer je ook van de bovenstaande voordelen.
Tip: Verschillende communicatiekanalen bij een project leiden soms tot vergissingen. Ga je met een PVE aan de slag? Of heb je vaak contact met stakeholders? Dan kun je met bouwsoftware eenvoudig via één platform communiceren en samenwerken.
De onderdelen van een programma van eisen voor de bouw
De inhoud van een programma van eisen verschilt per project en per omvang van het gebouw. Over het algemeen bevat een programma van eisen (tenminste) de onderstaande 7 onderdelen:
- gedetailleerde beschrijving van het project;
- functionele eisen (functie van het gebouw, gewenste capaciteitsbehoefte, indelingsvereisten);
- technische specificaties voor materialen en constructie (gewenste energieprestaties, klimaatbeheersing, werk- en leefkwaliteit);
- budgettaire beperkingen en financiële vereisten;
- tijdlijn voor de uitvoering van het project;
- kwaliteitscontrole en opleveringsvereisten;
- esthetische eisen (intern en extern ontwerp, gewenste uitstraling, comfort).
Zelf doen of toch uitbesteden?
Je kunt zelf een PVE opstellen. Het is wel belangrijk om dan de juiste expertise in huis te hebben en het programma van eisen aan te passen volgens het project en omvang van het gebouw. Je wil achteraf immers geen juridisch conflict. Twijfel je hierover? Of is het project erg complex? Dan loont het om een gespecialiseerd bureau in te schakelen.
Zo kan je zelf een PVE opstellen: een programma van eisen voor de bouw als voorbeeld
Wil je zelf een PVE opstellen voor je bouwproject? Met het volgende stappenplan voor een programma van eisen in de bouw als voorbeeld leg je een goede basis:
- Verzamel beschikbare documentatie
Verzamel voor de eerste stap in het programma van eisen alle relevante documenten met betrekking tot het gebouw in één omgeving. Denk hierbij aan planningen, budgetten, bestemmingsplannen, vergunningen en contracten.
- Identificeer alle belanghebbenden
Maak een complete lijst met alle belanghebbenden die invloed hebben op de uitvoering van het project, zoals de opdrachtgever, architect, ingenieurs en onderaannemers. Controleer bij hen of de verzamelde documentatie compleet is.
- Werk alle eisen uit
Gebruik de 7 bovenstaande voorbeeldeisen om aan de hand van de verzamelde documentatie je eigen programma van eisen uit te werken. Formuleer de eisen zeer specifiek en controleer altijd of er op basis van de documentatie eisen ontbreken.
- Geef (eventueel) voorrang aan bepaalde eisen
Is er een verschil in de belangrijkheid van de eisen? Dan kun je ervoor kiezen om bepaalde eisen voorrang te geven.
- Validatie
Deel het programma van eisen met alle belanghebbenden en verzamel feedback. Documenteer alle wijzigingen.
- Goedkeuring
Wanneer je programma van eisen is afgerond stuur je het ter goedkeuring naar alle belanghebbenden. Zij moeten op hun beurt goedkeuring geven om het programma van eisen geldig te maken.
Werk efficiënt samen met medewerkers, onderaannemers en opdrachtgevers
Met bovenstaand bouwkundig programma van eisen voor een bouw of verbouwing als voorbeeld geraak je al een stap verder. Maar met een online programma werk je nog beter. Exact voor Bouw is het digitale fundament van je bouwbedrijf. Of je nu een starter bent of klaar bent voor een volgende stap – wij bieden de juiste oplossing voor klein en groot. Ons geheim? Het digitaliseren van werkzaamheden zowel op kantoor als op de werf. Zo voorkom je fouten, verbeter je de kwaliteit en maximaliseer je marges.