Of de fameuze strijd om talenten nog steeds woedt? Ja hoor. Maar de manieren waarop je als recruiter de talentenoorlog kan winnen, zijn veranderd. Sollicitanten verleiden met extralegale voordelen is iets van het verleden.
Wat vandaag op tafel moet liggen: een aanvaardbare balans in werk- en privéleven, een dynamische werkomgeving, een sterke bedrijfsidentiteit. De meeste organisaties zien dit intussen in, maar hoe haal jij als recruiter dan de beste vis uit de vijver? Daisy Deguelle, Senior Talent Acquisition Business Partner bij Exact, geeft je 5 tips.
1. Denk out of the box
De perfecte kandidaat bestaat niet (meer). Waar vroeger een sollicitant met stabiele cv — de ‘juiste’ opleiding, meerdere jaren ervaring op de teller, weinig afwisseling in werkgever — gauw werd gezien als de perfecte kandidaat, liggen de kaarten nu anders. Mensen wisselen vandaag sneller van werkgever of willen ervaring opdoen in een branche die niet per se aansluit bij hun opleiding.
Als recruiter vergroot je de kansen om een geschikte kandidaat te vinden als je out of the box durft te denken. Kijk verder dan de cv, kijk naar de persoon. Misschien heeft hij niet de opleiding gevolgd die je in gedachte had voor de functie, maar valt de kandidaat op door zijn…
- Enthousiasme
- Leergierigheid
- Openheid
- Communicatieve skills
- Motivatie
2. Verruim je blik
Ben je in gesprek met een boeiende kandidaat, maar is-ie niet geschikt voor de functie waarvoor je rekruteert? Pin je niet vast op die ene vacature, maar verruim je blik. Misschien zoekt je organisatie nog iemand voor een andere functie. Het zou zonde zijn om een sterk profiel te laten gaan, terwijl hij of zij geschikt kan zijn voor een andere job binnen de organisatie.
3. Duik in het verleden
Als recruiter zie je veel kandidaten passeren. Je hebt ongetwijfeld al een aantal keer iemand met pijn in het hart moeten afwijzen. Om de ene of andere reden was de match er toen niet — maar dat kan intussen veranderd zijn.
Kijk daarom eens in het verleden, graaf door je geheugen: welke sollicitanten sprongen er toen uit, welke mensen zijn je altijd bijgebleven? Zij kunnen nu de kandidaat zijn waar je naar zoekt.
4. Doe aan employer branding
Het is krap op de arbeidsmarkt. Kandidaten hebben keuze. Waarom zouden ze voor jou kiezen? Het is een vraag waar je tegenwoordig maar beter een scherp antwoord op hebt. En dat antwoord giet je best in een sterke employer branding-strategie. Oftewel: toon wie je bent als organisatie. De belangrijkste boodschap van Daisy wanneer je aan employer branding begint? “Houd het geloofwaardig.” Verzin geen waarden en normen die je eigenlijk niet uitdraagt, want dan val je snel door de mand bij sollicitanten.
Zeg niet alleen waar je voor staat, laat het zien. Een succes behaalt? Een leuk bedrijfsevent achter de rug? Toon het via je sociale media en andere kanalen. Maar zet vooral je medewerkers in de kijker. Laat je medewerkers bijvoorbeeld hun ervaring delen in een blogpost of laat hen foto’s plaatsen van een teambuilding op hun eigen sociale media. Je huidige medewerkers zijn de beste reclame om nieuwe mensen aan te trekken.
Tot slot is het ook belangrijk om je bedrijf al vroeg in de kijker te zetten bij aankomende talenten. Sta daarom in contact met scholen en toon wie je bent aan zij die binnenkort op de arbeidsmarkt komen, raadt Daisy aan.
5. Geef je kandidaat voeling met de organisatie
Plaats je even in de schoenen van de kandidaat: weinig momenten in een carrière zijn zo spannend als een sollicitatieproces. Iedereen wil het goed doen en iedereen wil bij het bedrijf passen. Alleen is dat laatste moeilijk om in te schatten voor een sollicitant. Geef daarom de kandidaat de kans om snel voeling te krijgen met de organisatie, zegt Daisy. Zo weten beide partijen ook sneller of er een klik is. Hoe je dat doet?
- Straal zelf de normen en waarden van het bedrijf uit: hoe een sollicitatieproces verloopt, zegt veel over het bedrijf. Sta je als bedrijf voor een open en transparante communicatie? Wees dan als recruiter vanaf het eerste gesprek ook open en transparant met de kandidaat. Zo laat je meteen zien wat de organisatie hoog in het vaandel draagt.
- Laat je kandidaat bellen met een medewerker: vraag collega's uit het team waarvoor je rekruteert om even te babbelen met je kandidaat. Het hoeft geen lang gesprek te zijn, maar dat contactmoment is wel erg belangrijk, vindt Daisy. “Het is een manier voor de kandidaat én de collega’s om aan te voelen of er een match is.”
- Nodig je kandidaat uit voor een bezoek: tegenwoordig verlopen de eerste gesprekken van een sollicitatieproces meestal online. Zeker prima — het is efficiënt voor beide partijen. In een latere fase is het wel een goed idee om de kandidaat uit te nodigen op kantoor. Zo kan hij de sfeer opsnuiven en toekomstige collega’s ontmoeten.
Innovatieve Rekruteringstactieken
De huidige arbeidsmarkt vereist een vernieuwde aanpak van het rekruteren om de juiste talenten aan te trekken. In plaats daarvan moeten recruiters out of the box denken, hun blik verruimen, in het verleden duiken, zich richten op sterke employer branding en kandidaten de kans geven om snel voeling te krijgen met de organisatie. Deze vijf tips bieden een strategische richting aan om de talentenoorlog te winnen en de beste kandidaten te vinden die passen bij de waarden en de cultuur van het bedrijf.
Benieuwd naar hoe Officient, de HR-software van Exact, je kan helpen bij het efficiënter en effectiever rekruteren van talent? Vraag nu je demo aan en ontdek hoe Officient je kan ondersteunen in het winnen van de talentenoorlog.