HR & Salaris

Opleiding & ontwikkeling: de bouwstenen voor een succesvolle carrière

Met technologie die snel evolueert en industrieën die zich constant moeten aanpassen om relevant te blijven, is het essentieel dat werknemers blijven leren. Bijscholing of omscholing is een noodzaak geworden om te gedijen in een dynamische omgeving. Door jezelf verder te ontwikkelen, investeer je in je eigen groei en succes, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.

“Exact heeft me gevormd tot wie ik nu ben”

Peggy Van den Steen werkt al meer dan dertig jaar voor Exact. Ze begon er als telefoniste toen de deuren van Exact in België pas enkele jaren open waren. Doorheen de jaren heeft ze verschillende functies gehad. Recent is ze sales executive geworden. “Het is tof dat ik binnen hetzelfde bedrijf zoveel verschillende zaken heb kunnen doen en nog steeds kan doen.”

Bijscholing en omscholing: essentieel voor de toekomst

Het is niet langer voldoende om alleen de vaardigheden te bezitten die je nodig had om je huidige functie te krijgen. Wie zeker wil blijven van zijn job, moet zich bijscholen — of in sommige gevallen zelfs omscholen. Flexibiliteit en levenslang leren zijn de nieuwe vereisten op de arbeidsmarkt.

Tips:

  • Blijf op de hoogte van industrietrends: volg blogs, podcasts en nieuwsbronnen die relevant zijn voor je sector;
  • Volg online cursussen: platforms zoals LinkedIn Learning bieden een breed scala aan cursussen die je kunnen helpen bij je professionele ontwikkeling;
  • Netwerk: ga naar conferenties, workshops en seminaries om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe ideeën op te doen.

Ben je HR-medewerker en wil je meer leren over opleidingen, trainingen en de ontwikkeling van medewerkers? Bekijk onze HR Masterclass over trainingen met Elsie van Geit (Cevora).

Ontwikkeling van vaardigheden en competenties

Het is belangrijk dat je voortdurend je vaardigheden en competenties bijschaaft. Dat kan door formele opleidingen te volgen, maar ook via informele leermethodes zoals peer-to-peer learning en zelfstudie.

Tips:

  • Stel een ontwikkelingsplan op: identificeer de vaardigheden die je wilt verbeteren en maak een plan om dit te bereiken;
  • Zoek een mentor: een mentor kan je begeleiden en adviseren over je verdere ontwikkeling;
  • Vraag feedback: vraag regelmatig feedback van je collega's en leidinggevenden om te zien waar je kunt verbeteren.

Soft skills zijn essentieel

Hard skills blijven erg belangrijk. Maar soft skills, zoals communicatie, samenwerking, aanpassingsvermogen en emotionele intelligentie, zijn essentieel geworden in een snel veranderende werkomgeving. Het vermogen om goed met anderen samen te werken en je aan te passen aan nieuwe uitdagingen zijn belangrijke eigenschappen vandaag de dag.

Tips:

  • Trainingen: volg trainingen en workshops die specifiek gericht zijn op het verbeteren van soft skills;
  • Praktijk: probeer je soft skills te oefenen in je dagelijkse werkzaamheden. Werk bijvoorbeeld aan je presentatievaardigheden door regelmatig presentaties te geven;
  • Reflectie: neem de tijd om na te denken over je interacties met anderen en evalueer hoe je je soft skills kunt verbeteren.

Adopteer een mindset van Lifelong Learning

De juiste mindset is belangrijk. Omarm een mindset van levenslang leren, want die zal je helpen om de vaak snelle veranderingen in je job of sector aan te kunnen. Elke dag biedt nieuwe kansen om te groeien en nieuwe kennis op te doen.

Tips:

    • Gebruik technologie: maak optimaal gebruik van technologie om je leerproces te verbeteren. Er zijn tal van educatieve apps en tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het organiseren van je leeractiviteiten en het bijhouden van je vooruitgang. Door technologie te omarmen, kun je efficiënter en effectiever leren;
    • Maak tijd voor trainingen: het idee dat opleidingen veel tijd en geld kosten, is een misvatting. Investeren in je ontwikkeling draagt bij aan je geluk en motivatie op de lange termijn. Bovendien leidt dit tot betere prestaties en een hogere retentie binnen een organisatie;
    • HR als strategische partner: Human Resources (HR) kan een cruciale rol spelen als strategische partner voor het management als het gaat over de ontwikkeling van medewerkers. Door te investeren in training en ontwikkeling kan HR bijdragen aan het verbeteren van de algehele prestaties en het behouden van talent binnen de organisatie.

Een aanzienlijk percentage van medewerkers wil graag trainingen volgen. Als HR-medewerker is het belangrijk om aandacht te besteden aan die wens. Zorg er ook voor dat medewerkers de juiste training en ondersteuning krijgen om gemakkelijk te kunnen onboarden.

Zorg voor uitdaging

Medewerkers die zich uitgedaagd en geapprecieerd voelen, blijven langer in een onderneming. Eén manier om dat te stimuleren, is hen bij te staan in hun professionele groei en ontwikkeling. Wanneer je medewerkers helpt om hun talenten in te zetten en vaardigheden uit te breiden, worden ze continu uitgedaagd. Het is die uitdaging die hen ook meer intrinsieke motivatie geeft.

Hoe kan je als HR-verantwoordelijke je medewerkers stimuleren om hun professionele groei in eigen handen te nemen? Hoe kunnen teamleiders je hierbij helpen? En hoe zet je medewerkers aan het stuur? Lees er alles over in deze blog. Kijk ook eens wat Officient voor jou kan betekenen.

BE Select your country