HR & Salaris

De impact van technologie op het werk

Technologie heeft onze manier van werken de voorbije jaren serieus veranderd. En dan hebben we het toppunt van digitalisering nog niet bereikt, want nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Technologieën zoals artificiële intelligentie zijn geen sciencefiction meer, maar de realiteit. Hoe ga je binnen je bedrijf om met de snelle veranderingen op technologisch vlak? Hoe zet je de juiste tools in voor groei? Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers mee zijn? We geven je enkele tips.

Technologie als aantrekkingskracht

Als je wil groeien, moet je de juiste talenten in huis halen. Tegenwoordig is dat een grote uitdaging. Er wordt niet voor niets voortdurend geschreven over de krappe arbeidsmarkt. Wil je sterke kandidaten aantrekken, dan loont het om te tonen dat je beschikt over de nodige technologische hoogstandjes. Zeker millenials en Gen-Z’ers, die opgegroeid zijn in een digitale wereld, letten op de digitale aanpak van een bedrijf.

Van papier naar apps, automatisering en artificiële intelligentie

Bedrijven die nog volledig op papier werken: ze zijn een rariteit geworden. Het is vandaag moeilijk om te groeien als je niet digitaliseert. Technologische tools helpen bedrijven om efficiënter, transparanter en juister te werken. Veel repetitieve taken kunnen overgenomen worden door technologie zoals artificiële intelligentie (AI). Dankzij cloudsystemen kunnen gegevens en documenten bovendien snel en veilig gedeeld worden. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld de loonadministratie overal en op elk toestel kan worden geraadpleegd en aangepast: van verlof tot ziektebriefjes, van loonfiches tot de loonevolutie.

Het is niet eenvoudig om van papier ineens naar de wereld van apps, automatisering en artificiële intelligentie te gaan. Hoe pak je dat best aan?

Tips:

  • Start klein: begin met het digitaliseren van eenvoudige processen en bouw langzaam op naar complexere taken;
  • Gebruik cloudoplossingen zoals Exact Officient: ze bieden de nodige flexibiliteit en maken het delen en beheren van documenten makkelijker;
  • Training en ondersteuning: zorg ervoor dat je medewerkers de juiste training en ondersteuning krijgen om gemakkelijk te kunnen onboarden;
  • Houd alle documenten en contracten centraal bij: betrek de juiste mensen in je workflows en laat medewerkers digitaal ondertekenen.

Minder routine, meer expertise

AI is een gamechanger op de werkvloer. Het vermindert routinewerk en maakt meer tijd vrij voor medewerkers om zich te concentreren op complexere en waardevollere taken. Ze kunnen hun expertise volop inzetten. AI-technologieën kunnen geïntegreerd worden in HR-processen om taken te automatiseren, efficiëntie te maken en datagedreven besluitvorming te ondersteunen.

Tips:

  • Identificeer routinetaken: kijk welke taken geschikt zijn voor automatisering en begin daar;
  • Investeer in AI-tools: er zijn verschillende AI-tools en platforms beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor HR-processen;
  • Privacy en veiligheid: zorg ervoor dat je de privacy en veiligheid van persoonlijke gegevens in acht neemt bij het gebruik van AI.

Opmars van digitale tool in werving en selectie

Technologie speelt een steeds grotere rol in werving en selectie. Het helpt organisaties om efficiënter en nauwkeuriger geschikt personeel te vinden en te selecteren.

Tips:

  • Video-interviews: gebruik video-interviews om het selectieproces te versnellen en kandidaten op een meer persoonlijke manier te leren kennen;
  • Rekruteren via sociale media: maak gebruik van socialemediaplatformen zoals LinkedIn, Facebook en Instagram om vacatures te promoten en directer met potentiële kandidaten te communiceren;
  • Doorverwijzing via collega’s: moedig je huidige werknemers aan om geschikte kandidaten aan te bevelen. Dat leidt vaak tot kwalitatievere kandidaten en een snellere wervingscyclus;
  • Virtuele jobbeurzen: neem deel aan virtuele jobbeurzen om een breed scala aan kandidaten te bereiken en je merk te promoten.

Digitaal rekruteren is niets nieuws. Veel bedrijven zoeken en vinden op die manier nieuwe medewerkers. Toch kan het nog beter. Anjela vertelt je in deze HR Masterclass hoe je meer kan halen uit de digitale tools, hoe je sneller de juiste kandidaten kan vinden, en waarom je zeker moet blijven experimenteren met nieuwe tools.

Werkgeluk verbeteren met data

Hoe is het gesteld met het werkgeluk in jouw organisatie? Met slimme HR-technologie kan je op elk moment het werkgeluk van je medewerkers meten. Zet je de juiste tools in, dan kan je korter op de bal spelen. Beslissingen worden niet langer gebaseerd op buikgevoel, maar op tastbare en meetbare data.

Tips:

  • Gebruik feedbacktools: er zijn verschillende digitale tools beschikbaar die werknemersfeedback verzamelen en analyseren;
  • Regelmatige evaluaties: houd regelmatige evaluaties om de vorderingen en uitdagingen binnen de organisatie te monitoren;
  • Actieplannen: baseer actieplannen op de verzamelde data om werkgeluk te verbeteren.

Digitalisering van HR in Vlaamse kmo’s

Bij Officient houden we graag de vinger aan de pols. We willen weten wat er speelt in het Vlaamse HR-landschap. Daarom bevroegen we onlangs meer dan 200 HR-professionals van Vlaamse kmo’s over hun ervaringen met digitalisering. We vroegen hen naar de huidige situatie en hoe ze de toekomst inschatten. Hoe ziet die eruit met de opmars van specifieke software die hen kan ondersteunen?

Uit de bevraging blijkt dat de meeste HR-professionals digitale tools gebruiken om hun werk te ondersteunen. Slechts 2,9% gebruikt geen digitale tools. Het valt op dat 73,1% van de deelnemers een combinatie van een payroll tool (zoals software van hun sociaal secretariaat) en een HRIS (human resources-informatiesysteem) gebruiken.

De impact van technologie

De impact van technologie op het werk is onmiskenbaar. Technologie biedt tal van mogelijkheden om de werkplek te moderniseren en efficiënter te maken. Door digitale tools te omarmen en te integreren in HR-processen kunnen organisaties beter omgaan met de uitdagingen van de arbeidsmarkt. Ook bij Exact Officient ondervinden we dagelijks waarom digitalisering binnen HR zo belangrijk is. Officient brengt overzicht, meer efficiëntie en nog veel meer. Vraag hier je demo aan.

BE Select your country